Hlavní obsah

Pařížské letiště zadrželo letadlo SkyEurope s českými turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na finanční problémy slovenských aerolinek SkyEurope doplatilo v pondělí několik desítek cestujících. Letadlo společnosti bylo v pondělí zadrženo na pařížském lešti Orly, které požaduje splacení dluhu. Aerolinky v pondělí vstoupily do bankrotové ochrany před věřiteli.

Foto: Miroslav Földeši , ČTK

Článek

Mluvčí SkyEurope Tomáš Kika uvedl, že zhruba 40 lidí odletělo pravidelnou večerní linkou v pondělí večer. "Další lidé, kteří se rozhodli využít možnost přeložení letu a nechat si letenky se SkyEurope Airlines, poletí v úterý na oběd," uvedl Kika.

Letadlo SkyEurope bylo na pařížském letišti zadrženo v pondělí odpoledne. Na místě zůstali pasažéři, kteří měli namířeno do České republiky. Pařížské letiště Orly po firmě požaduje splacení údajného dluhu. Zadržení letadla prý umožnil francouzský soud už v létě, letiště už dříve firmě poslalo několik upomínek na zaplacení.

Podle mluvčího aerolinek Tomáše Kiky letiště slíbilo, že zadržované letadlo uvolní ještě v úterý večer. To se ale nestalo a letadlo zůstalo v Paříži, i když mělo večer přistát v Praze. Podle Kiky letiště zrušilo dohodu o uvolnění letadla, zástupkyně francouzské společnosti ale tvrdí, že žádná taková dohoda nebyla.

"V tuto chvíli je letadlo nadále znehybněné," řekla v úterý večer pracovnice tiskového oddělení společnosti Aéroports de Paris, která má správu na všemi pařížskými letišti. SkyEurope tak zatím se strojem nemohou počítat.

Aerolinky údajně dluží půl druhé miliardy

Dodavatelům firma dluží podle výroční zprávy za loňský rok 60 miliónů eur (aktuálně 1,6 miliardy Kč). Finanční ředitel SkyEurope Nick Manoudakis v pondělí uvedl, že firma má nyní tříměsíční lhůtu na změny a restrukturalizaci dluhu, lhůta může být v případě potřeby prodloužena o dva měsíce.

Slovenský soud uvalil v pondělí na aerolinky ochranu před věřiteli. Stroje společnosti by měly i nadále létat, SkyEurope bude také prodávat letenky. [celá zpráva]

Během restrukturalizace musí společnost dodržovat aktuální dohody s dodavateli, zároveň ale bude chráněna proti vymáhání dluhů pocházejících z minulosti. Právě tyto dluhy firmu zatěžují. V tisku se objevily zprávy, že firma dluží mimo jiné zaměstnancům, dodavatelům i slovenské správě sociálního zabezpečení. Mezi věřiteli je i česká reklamní agentura Beyond Interactice, která hledala další věřitele pomocí inzerátů v tisku.

SkyEurope jsou po ČSA druhým největším pravidelným dopravcem na pražském letišti v Ruzyni.

Reklama

Výběr článků

Načítám