Hlavní obsah

Každý čtvrtý Jihoafričan přiznává, že znásilňoval

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapské Město

Každý čtvrtý muž v Jihoafrické republice přiznal, že někoho znásilnil. Vyplývá to ze zprávy státní Lékařské výzkumné rady, kterou citovala agentura AP. Podle odborníků jsou zjištění šokující, nikoliv však neočekávaná.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Výzkumníci se dotazovali mužů ve více než 1700 domácnostech v zemědělských provinciích Východní Kapsko a KwaZulu-Natal. Téměř 28 procent jich uvedlo, že silou a proti její vůli přinutili ženu či dívku k pohlavnímu styku, přičemž 14 procent přiznalo znásilnění bývalé nebo současné přítelkyně, 12 procent znásilnění ženy, která nebyla jejich partnerkou, a 10 procent znásilnění neznámé osoby i přítelkyně. Devět procent se zúčastnilo znásilnění ve skupině.

Dalších 17 procent mužů navíc řeklo, že se o znásilnění pokusilo a celkem 42 procent přiznalo, že se na ženách dopustilo fyzického násilí. Lékařská výzkumná rada dodala, že téměř 20 procent těch, kteří přiznali znásilnění, je nakaženo smrtícím virem HIV.

Drsnou skutečnost dokládají i policejní statistiky. Podle nich se v roce 2007 stalo oběťmi znásilnění na 36 tisíc žen, tedy téměř sto denně. Odborníci ovšem upozorňují, že většina případů zůstane neohlášena. V JAR žije téměř 50 miliónů lidí.

Šéfka výzkumného týmu Rachel Jewkesová řekla, že výsledky jsou šokující, ale nikoliv nečekané. „Zpráva naznačuje, že v (jihoafrické) společnosti vzešlé z letitého útlaku se znásilnění stalo normalizovaným znakem mužské identity,“ doplnila Anne Marie Goetzová z Rozvojového fondu OSN pro ženy, podle níž to neznamená pouze ohrožení bezpečnosti žen a nárůst nerovnosti pohlaví, ale i hrozbu dlouhodobému rozvoji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám