Hlavní obsah

Sarkozy a Merkelová chválili premiéra Fischera

Brusel

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy po skončení summitu EU chválil českého premiéra Jana Fischera. Podobně se vyslovovali i další evropští politici, například německá kancléřka Angela Merkelová. Fischer vedl páteční jednání v Bruselu. Na všech bodech se EU dohodla.

Foto: Jakub Dospiva , ČTK

Český premiér Jan Fischer (vpravo) přivítal v Bruselu francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho na jednání Evropské rady, které Česká republika předsedá.

Článek

"České předsednictví končí dobře," odpověděl Sarkozy, jak by ohodnotil šestiměsíční působení Čechů v předsednickém křesle. Několikrát pak vyzdvihl nového českého premiéra. "Pan Fischer odvedl velmi dobrou práci, je to člověk, který dělá klidnou, inteligentní a rozumnou práci," dodal.

Na doplňující dotaz, jak by ohodnotil předchozího ministerského předsedu Topolánka s určitým zpožděním řekl, že to, co se stalo předtím, si už nepamatuje.

Z Francie v uplynulých měsících pronikala zejména prostřednictvím tisku na adresu českého předsednictví poměrně ostrá kritika.

Spokojená je i Merkelová

"Ráda bych využila této příležitosti, abych složila poklonu Janu Fischerovi. Muselo to být pro něj těžké," řekla zase německá kancléřka Angela Merkelová s odkazem na skutečnost, že současný premiér je původně statistikem. "Vykonal úžasnou práci," dodala. "Ráda bych vyjádřila vděčnost nejen Fischerovi, ale také ministrovi zahraničí (Janu Kohoutovi) a úředníkům, kteří zajistili návaznost (předsednictví)," dodala.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy

"České předsednictví nebylo z těch nejsnadnějších," poznamenala rovněž Merkelová s odkazem na vnitropolitické problémy, které v dubnu přivodily pád Topolánkovy vlády. "Ale rozhodně to není tak, že bychom počítali hodiny, než předsednictví převezmou Švédové," dodala s úsměvem německá kancléřka.

"Člověk nemusí být statistik, aby dospěl k závěru, že jsme byli úspěšní na 100 procent," řekl Fischer na závěrečné tiskové konferenci po posledním summitu EU za českého předsednictví.

Podle šéfa Evropské komise Josého Barrosa české předsednictví Evropské unie dosáhlo výsledků i přes domácí politickou krizi. Barroso ocenil spolupráci s expremiérem Topolánkem, Fischerem, ale i prezidentem Václavem Klausem.

V nadsázce nicméně podotkl, že to neznamená, že by ostatním zemím politické krize během předsednictví doporučoval. "Dávám přednost tomu, když Evropská rada má jednoho předsedu," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám