Hlavní obsah

Hackeři se vracejí ke starým technikám, viry šíří pomocí USB klíčenek

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na přelomu 80. a 90. let šířili hackeři škodlivé programy pomocí jednoduchých spustitelných souborů na disketách. V současné době tyto staré nebezpečné kódy modifikovali pro použití na výměnných médiích, jako jsou USB klíčenky nebo externí pevné disky, a znovu je používají k šíření virů mezi nic netušícími uživateli. Vyplývá to z bezpečnostní studie společnosti Symantec.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle zprávy Internet Security Threat Report společnosti Symantec se aktuálně 65 procent nebezpečného kódu, který je spustitelný z výměnných médií, šíří především v oblasti Evropy, Středního východu a Afriky.

Oproti loňskému roku se tedy jedná takřka o třetinový nárůst. Takový masivní nárůst je způsoben především velkou oblíbeností USB klíčenek a podobných externích médií, které využíváme k pohodlnému přenášení dat stále častěji. Výjimkou ale není ani snaha získat od uživatele informace o bankovních účtech a uložených heslech v počítači.

Viry zneužívají funkci automatického spuštění

Viry na USB klíčenkách často zneužívají funkce automatického spuštění, která umožňuje automaticky zkopírovat škodlivý kód na pevný disk počítače, aniž by to uživatel postřehl. Když neopatrný uživatel infikované zařízení odpojí a připojí je k jinému počítači, červ se automaticky zkopíruje do dalšího počítače.

Tento mechanismus používají někteří známí a rozšíření červi, včetně čtyř červů, kteří se řadí mezi nejčastější vzorky nebezpečného kódu: Mabezat, SillyFDC, Sality a Gammima. Tyto viry umí šifrovat a infikovat soubory, stahovat další hrozby, odstraňovat bezpečnostní software z počítače a krádež účtů her online.

Pro omezení šíření těchto a podobných hrozeb je důležité, aby byl počítač nastaven tak, aby byla všechna taková zařízení při připojení k počítači prověřována antivirovým systémem, zda neobsahují škodlivý kód. K omezení útoků může přispět také vypnutí funkce automatického spuštění.

Hackeři v 90. letech

Na konci 80. let a na počátku 90. let minulého století se nebezpečný kód šířil mezi počítači předáváním disket se spustitelnými soubory. Útočníci měli tehdy jiné cíle. Zaměřovali se hlavně na narušení práce operačního systému.

Stejně jako je tomu dnes, tak i v minulosti zneužívali piráti kybernetického světa populárního sdílení souborů a informací pomocí vyměnitelných médií mezi lidmi. Jakmile vzrostla obliba přenosu dat pomocí USB klíčenek a jeho možnosti předčily diskety, přestala se vyměnitelná média k šíření škodlivého softwaru používat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám