Hlavní obsah

Jak mohou státy zablokovat části internetu, nebo i celou webovou síť

Novinky, Miloslav Fišer

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé emailové schránky nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoliv zablokovat. Novinkám to řekl přední český počítačový expert Václav Vaněček.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní. V Íránu se nyní uživatelé nemohou připojit na Facebook.

„To je možné kvůli tomu, že všechny internetové domény jsou ve výsledku pro počítače překládány na unikátní IP adresy, které se skládají z řady čísel. Tu potom jednoduše v routeru poskytovatel zakáže,“ dodal Vaněček.

Běžný uživatel se na zablokovaný internet nedostane

Průměrný uživatel nedokáže takovéto omezení obejít. Vyhnout se mu může jen opravdu zkušený profesionál, který se vyzná v síťových protokolech a dokáže si v počítači nastavit speciální program, který mu umožní výjimku v routeru obejít.

V České republice by to vypadalo tak, že stát by musel přikázat poskytovatelům, jako jsou třeba Telefónica O2, Dial Telecom nebo UPC, aby ve svých routerech vybrané stránky zakázali.

I v Čechách se ale nyní někteří uživatelé na vybrané stránky nedostanou: cenzuru internetu ale nedělá stát, nýbrž některé firmy nebo úřady, aby se jejich zaměstnanci věnovali svým povinnostem a nebrouzdali po webu.

Internet jako základní lidské právo

I když většina lidí považuje přístup na internet za základní lidské právo, některé vlády mají názor zcela opačný. V Íránu se tak například není možné připojit na komunitní síť Facebook. Důvodem je údajná snaha zabránit příznivcům reformistického kandidáta na prezidentský úřad Míry Hosejna Músávího, aby tuto internetovou sociální síť používali v jeho předvolební kampani.

Na začátku června v podvečer dvacátého výročí protivládních protestů střelbou na náměstí Tchien-an-men také čínské úřady zablokovaly oblíbená internetová komunikační fóra. Uživatelé se tak nemohli dostat na Twitter, Facebook, ani si přečíst e-mail na stránkách Hotmail, nebo si prohlédnout fotografie na Flickeru.

Myšlenky na blokování internetového obsahu se nevyhnuly ani Francii. Před hlasováním o návrhu zákonu na odpojování počítačových pirátů od internetu totiž francouzská ministryně Christine Albanelová prohlásila: „Brouzdání po internetu nemůže být považováno za základní lidské právo.“ Francouzská Ústavní rada ale nakonec přístup na internet označila jako jednu ze základních lidských svobod. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám