Hlavní obsah

Malé strany Topolánkovi do náruče nepadají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představitelé malých či vznikajících pravicových stran reagovali na nabídku ODS váhavě. Většinou tvrdí, že dopis od Mirka Topolánka ještě nedostali a musí se rozmyslet.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek po prohraných senátních volbách

Článek

"Spolupráce s ODS určitě je možná, ale vyjádřím se k tomu, až si ten dopis přečtu,“ řekl Právu šéf Strany svobodných občanů Petr Mach, který má blízko k Václavu Klausovi.

Šéf vznikající strany TOP 09 Miroslav Kalousek, který za nejbližšího partnera považuje ODS, soudí: "Já jsem neměl pocit, že to je výzva k institucionální dohodě. Chápal jsem to jako verbální výzvu. Program TOP 09 nebude ani levicový, ani populistický,“ řekl Právu.

Pevně prý doufá, že si "totéž ohlídá i ODS a že se nebude pouštět do takových dobrodružství, jako třeba státní záruky za hypotéky, protože to by v souvislosti s výzvou k pravicové spolupráci působilo poněkud rozporuplně“. O tom uvažují někteří občanští demokraté jako o volebním taháku.

Bobošíkovou neoslovil

Mezi stranami oslovenými Topolánkem naopak není Suverenita bývalé europoslankyně Jany Bobošíkové. Z jejího vyjádření navíc plyne, že by spolupráce s ODS nebyla možná. "Ten, kdo schválil Lisabonskou smlouvu, ten se jasně staví proti národním zájmům ČR,“ řekla Právu.

ODS dopis neposlala ani straně Občané.cz. Její předseda, někdejší spoluzakladatel ODS Petr Havlík soudí, že je možná spolupráce spíš po volbách. Jeho strana se prý nevymezuje jen vůči ODS, ale vůči "způsobu vládnutí za posledních dvacet let“, účelovosti, zájmovým lobby, kdy v politice splývají rozdíly mezi tzv. pravicovou a tzv. levicovou stranou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám