Hlavní obsah

Delegace čínského prezidenta se v Bratislavě do krve poprala s demonstranty

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Bitkou skončil protest slovenských nevládních organizací před prezidentským palácem v Bratislavě, kde je ve čtvrtek na návštěvě čínský prezident Chu Ťin-tchao. Pravděpodobně členové čínské delegace nebo členové ochranky čínského prezidenta se dostali do konfliktu s demonstranty, kteří se snažili upozornit na nedodržování lidských práv v Číně.

Článek

Ke konfliktu došlo, když protestující chtěli rozvinout své transparenty. Rozepři řešila slovenská policie, která zadržela tři Slováky. Údajně chtěla zadržet také jednoho z Číňanů, do konfliktu se však zapojil člen čínské ochranky v obleku a slovenští policisté Číňana okamžitě pustili.

Foto: Petr Josek, Reuters

Policie v Bratislavě zadržela tři Slováky při potyčce členů čínské prezidentské delegace s demonstranty protestujícími za dodržování lidských práv v Číně.

Demonstranti drží hladovku

Číňané žijící na Slovensku se snažili transparentem "Vítáme prezidenta Hu!" a čínskými vlajkami překrýt transparenty protestujících hlásající "Svobodu pro Čínu", "Respektujte lidská práva" a "Stop násilným odběrům orgánů v Číně".

Členové organizace Falun Gong tvrdili, že jim neznámí lidé vytrhávali z rukou letáčky, které chtěli rozdávat kolemjdoucím. Tři členové Falun Gong drží nedaleko Prezidentského paláce hladovku.

"Chtěla jsem upozornit čínského prezidenta na dodržování lidských práv. Najednou nás začali napadat a bít tyčemi od vlajek," řekla serveru Pravda.sk Blanka Lošová, která přijela na protestní akci z České republiky.

Slovenská policie vysvětluje svůj zásah tím, že demonstrace nebyla povolena a docházelo ke střetům mezi oběma skupinami. "Policie zadržela devět osob. Šest z nich byli občané Slovenské republiky a tři občané Číny," řekl Právu policejní mluvčí František Peczar.

Foto: Jan Koller, ČTK

Čínský prezident Chu Ťin-tchao se slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem před prezidentským palácem v Bratislavě.

Číňané si náměstí zarezervovali předem

Hodžovo náměstí před Prezidentským palácem si předem rezervovaly organizace Číňanů žijících na Slovensku, kteří svého prezidenta nadšeně vítali.

Číňané v černých oblecích opakovaně napadali aktivisty a strhávali jim transparenty. "Nešlo o protičínskou demonstraci, ale o snahu vyjádřit solidaritu s čínskými občany, jejichž práva jsou porušována," uvedl aktivista Eduard Chmelár.  

Demonstraci policie ukončila poté, co ji starosta městské čtvrti označil za nepovolenou a vyzval všechny demonstranty, aby se rozešli.  

Čínský prezident Chu Ťin-tchao na své historicky první návštěvě Slovenska jednal v Bratislavě se svým slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem především o hospodářských otázkách.

V pátek bude čínský host jednat s předsedou slovenského parlamentu Pavlem Paškou a premiérem Robertem Ficem. Chu Ťin-tchao přiletěl na Slovensko z Ruska. Slovensko se tak stalo jedinou z členských zemí Evropské unie, kterou na své cestě navštíví.

Foto: Jan Koller, ČTK

Občanští aktivisté protestovali 17. června před bratislavským Prezidentským palácem proti porušování lidských práv v Číně.

Reklama

Výběr článků

Načítám