Hlavní obsah

Testovací verze Windows 7 se začne od července sama vypínat

Novinky, Miloslav Fišer

Americký softwarový gigant Microsoft začne od prvního července omezovat funkčnost beta verze svého nového operačního systému Windows 7, která byla na trh uvedena již v lednu letošního roku. Od tohoto data se systém začne automaticky každé dvě hodiny vypínat. Stejné omezení funkčnosti se týká i systému Windows Server 2008 R2. Novinkám tuto informaci potvrdilo české zastoupení Microsoftu.

Foto: mas, Novinky

Windows 7

Článek

Funkce a vlastnosti nových operačních systémů Windows 7 i Server 2008 však budou moci uživatelé testovat neomezeně i nadále. A to díky novější verzi Release Candidate (RC), která byla široké veřejnosti zpřístupněna již na začátku května. [celá zpráva]

Systémy Windows 7 a Windows Server 2008 R2 ve verzi RC jsou již funkčně kompletním produktem a zároveň poslední verzí systému před uvedením finálního produktu na trh.

Pokud jste nejnovější RC verzi ještě nevyzkoušeli, můžete si ji stáhnout ze stránek Microsoftu. Uživatelé mohou zkušební verzi vyzkoušet bez jakýchkoliv limitů na počty stažení, a to do 30. června 2009.

Testovat a hodnotit systém Windows 7 ve verzi RC bude možné až do konce února 2010, po tomto datu se začne systém, stejně jako beta nynější verze, každé dvě hodiny vypínat. Po tomto datu se systém bude rovněž každé dvě hodiny vypínat.

Finální verze systému Windows 7 by se na trhu měla objevit přesně 22. října. Uvedli to již dříve zástupci Microsoftu na tchajwanském veletrhu Computex 2009 s tím, že od tohoto data by měli výrobci zároveň nabízet své stolní počítačové sestavy a notebooky s tímto nejnovějším systémem.

Co přinese Windows 7 nového
Dotykové ovládání
Systém Windows 7 nabídne uživatelům vedle tradiční myši a klávesnice i dotykové ovládání, jaké má například přístroj iPhone od konkurenční firmy Apple. Zároveň nový systém nabídne funkci "multi-touch", tedy schopnost, která zpracuje více dotyků najednou. Pomocí dvou prstů tak můžete jednodušeji listovat na webu, zvětšovat fotografie a mnoho dalšího.
Jednodušší sdílení multimediálních dat
Na výstavě CES představil Steve Ballmer zajímavou funkci nového systému HomeGroup. Ta dovolí v domácnosti vytvořit sítě mezi několika počítači. V rámci sítě je poté možné jedním kliknutím sdílet veškerá multimediální data, jako je hudba, videa, nebo fotografie. Všechna data se poté zobrazují jako knihovny ve Windows Media Playeru. Sdílet multimediální obsah v počítači půjde například i s herní televizní konzolí XBox 360. Všechna data mohou být uložena na pevném disku v počítači, přehrávat je však s novými Windows můžete díky domácí síti klidně i ve vedlejší místnosti.
Rychlejší chod a vyšší výdrž notebooku
Podle prvních testů je také Windows 7 šetrnější ke spotřebě. Notebooky by tak s novým systémem mohly pracovat o několik desítek minut déle. Stejně tak se vylepšení dočkal i start systému, který je oproti Vistě výrazně rychlejší. Podle propočtů Microsoftu startuje Windows 7 až o 20 procent rychleji než Vista.
Vylepšení se dočkalo i malování
Microsoft v novém systému ale nezapomněl ani na stařičké programy, jako je kalkulačka, WordPad nebo malovaní. Kromě nového uživatelského prostředí přibyly u těchto jednoduchých programů některé funkce.

Windows 7 už hovoří česky i slovensky

Testovací verze nejnovějšího operačního systému Windows 7, která je od začátku května ke stažení zdarma na internetu, se dočkala české i slovenské lokalizace. A to přestože softwarový gigant Microsoft původně tvrdil, že jakékoliv další jazykové balíčky se objeví až ve finálních Windows.

Češtinu i slovenštinu, podobně jako několik dalších jazykových mutací, je do testovací verze Windows 7 možné nahrát pomocí služby Windows Update. Ihned po stažení ale systém stále hovoří pouze anglicky, nebo jiným jazykem, který jste při instalaci systému zvolili. Češtinu je poté nutné aktivovat v ovládacích panelech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám