Hlavní obsah

Ahmadínežád měl skončit ve volbách až třetí, výsledky se přepočítají

Teherán
Aktualizováno

Páteční íránské volby podle zpráv francouzského deníku Libération nevyhrál dosavadní prezident Mahmúd Ahmadínežád, i když byl v sobotu vyhlášen vítězem. Údajně měl skončit až třetí a vítězem prvního kola se měl stát bývalý premiér Mír Hosejn Músáví. Hlasy z voleb se přepočítávají, opozice ale požaduje nové volby. Odpoledne se v Teheránu opět sešli demonstranti.

Článek

List Libération zprávu uvedl s odvoláním na některé zdroje z íránského ministerstva vnitra, které tvrdí, že výsledky jsou skutečně jiné, než byly ty vyhlášené. Podle nich byl první Musáví, druhý další reformní kandidát Mahdí Karrúbí a až třetí dosavadní prezident Mahmúd Ahmadínežád. Ten by tak prý nepostoupil ani do druhého kola, které by se v souladu s těmito výsledky muselo konat, protože nikdo nezískal nadpoloviční většinu.

Íránský expremiér Músáví podle Libération získal 19 miliónů ze 42 miliónů odevzdaných hlasů (zhruba 45 procent). Pro Karrúbího prý hlasovalo 13 miliónů voličů (zhruba 30 procent). Ahmadínežád údajně skončil jako třetí s 5,7 miliónu hlasů (zhruba 13 procent). Podle oficiálních výsledků oznámených vládou Ahmadínežád získal dvě třetiny hlasů hned v prvním kole a Músáví třetinu. To neodpovídá žádnému z předvolebních průzkumů.

Podle informací získaných na ministerstvu vnitra byli někteří funkcionáři pověřeni sčítáním hlasů nahrazení v den voleb dobrovolníky z řad konzervativců. Takto Liberation vysvětluje, jak zřejmě došlo k tomu podvodu. "Zdá se, že podvod byl připraven již dávno před volbami," napsal Libération, podle kterého Ahmadínežádovi stoupenci již pohořeli při volbách z roku 2006 do obecních zastupitelství a do Rady dohlížitelů, která bdí nad dodržováním ústavy.

Hlasy se přepočítají

Íránská rada dohlížitelů ráno oznámila, že sobotní výsledky, podle nichž Ahmadínežád získal dvě třetiny hlasů, jsou jen provizorní. Rada nechá přepočítat výsledky voleb, uvedla íránská státní televize. Mír Hosejn Músáví výsledek napadl a u rady dohlížitelů se odvolal stejně jako další z kandidátů.

Opozice ale už nechce přepočítání hlasů, požaduje nové volby, uvedla CNN.

Od vyhlášení výsledků voleb se konají v Íránu masové demonstrace. V pondělí si vyžádaly sedm obětí, když skupina lidí údajně napadla post vojáků. [celá zpráva]

Iránská státní televize také v úterý oznámila, že organizátoři nepokojů a demonstrací, které v Íránu vypukly po pátečních prezidentských volbách, byli zatčeni s výbušninami a střelnými zbraněmi.

Zahraniční novináři nesmí filmovat demonstrace

Zahraniční novináři mohou v Teheránu pracovat jen v redakcích, ale ne přímo v ulicích města. Ministerstvo kultury oznámilo, že ruší akreditace zahraničním novinářům, ale že mohou nadále pracovat z redakcí. "Nikdo z novinářů nemá právo filmovat, fotografovat a podávat zprávy z metropole," sdělilo ministerstvo kultury. 

Reklama

Výběr článků

Načítám