Hlavní obsah

Protesty v Teheránu si vyžádaly sedm obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Nejméně sedm mrtvých si vyžádaly demonstrace opozice v Teheránu. Uvedl to v úterý íránský rozhlas. V Íránu trvají nepokoje už od sobotního vyhlášení výsledků prezidentských voleb, v nichž vyhrál dosavadní konzervativní prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Článek

Sedm civilistů bylo zabito v pondělí večer. Podle tvrzení rozhlasu napadli vojenskou jednotku. „Několik zločinců chtělo napadnou vojenský post a poškodit veřejný majetek v sousedství náměstí Azadí. Naneštěstí bylo při incidentu sedm lidí zabito a několik dalších zraněno," oznámil rozhlas.

Podle rozhlasu došlo ke středu na samém konci „nelegálního“ pochodu, kdy se, jak rozhlas zdůraznil, lidé „pokojně“ vraceli domů. I zahraniční komentátoři zdůrazňují, že pondělní protest se nesl v pokojném duchu.

Neupřesněný zdroj agentuře AFP s odvoláním na zdravotnické služby řekl, že mrtvých bylo nejméně osm. Služba soudního lékařství, která podléhá ministerstvu spravedlnosti, to ale dementovala. Zatím není jasné, zda zahynuli přívrženci opozice, nebo stoupenci současného režimu.  

Až do pondělí se protesty obešly bez obětí na životech, i když byly zatčeny desítky lidí. Pondělní protestní pochod se uskutečnil i přes zákaz. Zpočátku byl poklidný a policie proti němu nezasáhla, i když jeho účastníky údajně napadali lidé podporující prezidenta.

Pondělní demonstrace se účastnilo několik set tisíc lidí a byla největší od dob islámské revoluce, při níž byl svržen šáh, a od časů následného násilného potlačení vnitřní opozice při likvidaci dnes opozičních lidových mudžáhidů.

Foto: Caren Firouz , Reuters

Manifestace na náměstí Azadí

Opozice zatím má naději, protože rada dohližitelů označila výsledky, podle nich Ahmadínežád získal skoro dvě třetiny hlasů, za „provizorní“. Nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí nařídil prošetřit stížnosti poražených kandidátů na neregulérnost voleb. Oboje se bere jako oslabení pozice Ahmadínežáda. Ještě v sobotu Chameneí jeho vítězství halasně vítal.

Foto: Reuters

Po pondělních demonstracích hořely na náměstí Azadí u památníku svobody ohně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám