Hlavní obsah

Vláda chce nakoupit vakcíny proti prasečí chřipce za 138 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda chce nakoupit navíc půl miliónu dávek léků proti nové formě chřipky a nasmlouvat i větší počet vakcín. Lék by měl být zajištěn pro čtvrtinu populace, pro další čtvrtinu by měl mít stát připravenu vakcínu. Nákup přijde do konce roku na 138 miliónů korun, příští rok 236 miliónů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Jan Fischer

Článek

Kabinet tak v pondělí reagoval na zvýšení stupně pandemického rizika takzvané prasečí chřipky na nejvyšší bod šestibodové škály, jak o tom rozhodla minulý týden Světová zdravotnická organizace (WHO).

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková novinářům řekla, že na stejném postupu se dohodli ministři celé evropské sedmadvacítky.

Změnu pandemického plánu ještě projedná bezpečnostní rada vlády, o nákupu by tak vláda měla rozhodovat za dva týdny. Další týdny potrvá nasmlouvání zakázky.

Nyní má stát zajištěny léky pro 20 procent populace, jde o lék Tamiflu. Pro dalších pět procent populace chce nakoupit antivirotikum Relenza. Nákup přijde do konce roku na 138 miliónů korun, příští rok 236 miliónů korun. "Jedná se cenu o půl milionu dávek Relenzy a blokovací kapacity vakcíny," uvedla Jurásková. Dodala, že další peníze bude vyžadovat případný nákup vakcín.

Podle posledních údajů byl výskyt takzvané prasečí chřipky dosud podle Světové zdravotnické organizace (WHO) potvrzen v 74 zemích světa. Celkem jde o 29 700 potvrzených případů, přičemž na následky tohoto onemocnění dosud zemřelo 147 lidí - 108 v Mexiku, 27 mrtvých hlásí Spojené státy, šest je podle posledních informací z Kanady, přičemž jednu smrt nahlásila Kanada v pondělí, dvě z Chile a po jedné oběti bylo zaznamenáno v Dominikánské republice, Kostarice, Kolumbii a Guatemale.

První evropskou oběť si chřipka vyžádala v neděli ve Skotsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám