Hlavní obsah

Írán zažívá největší nepokoje od islámské revoluce

Teherán
Aktualizováno

Íránské ministerstvo vnitra zakázalo pondělní manifestaci odpůrců íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, který v pátečních volbách obhájil svůj post. Poražený kandidát opozice Mír Hosejn Músáví ale vyzývá k pokračování protestů, při nichž bylo zatčeno už 170 lidí. K rozehnání demonstrací byl použit slzný plyn a obušky. V pondělí také nevyšel opoziční deník Kalamí sabz, který v květnu založil Músáví.

Článek

"Ministerstvo vnitra vydalo prohlášení, v němž se uvádí, že pondělní shromáždění nebylo povoleno. Akci plánují protistátní živly a nepravdivě tvrdí, že k manifestaci mají povolení ministerstva vnitra. Na jakýkoli pokus narušit veřejný pořádek zareagujeme podle zákona," citoval z ministerského prohlášení rozhlas.

Músáví proti tomuto rozhodnutí protestoval a označil je za "diskriminační a nelegální". "Rozhodl se ale odložit pochod, dokud nezíská povolení, a znovu vyzval ke klidu," uvádí se na opoziční webové stránce.  

Deník Kalamí sabz nebyl na novinových stáncích k dostání a reformní list Sarmají o tom informoval kuriózním způsobem. Oznámil to na své titulní stránce s odkazem na podrobnosti uvnitř vydání, ale na stránce, kde měl článek být, bylo místo něj prázdné místo.

"Zástupci vlády v každé tiskárně dohlížejí na to, co hodlají jednotlivé listy otisknout, a vyřazují celé články nebo jejich části," sdělil agentuře AFP pod podmínkou zachování anonymity jeden ze zástupců íránského tisku, proč byl zvolen tento způsob informování. 

List Sarmají informoval také o zákazu deníku Velájat, který vycházel v Kazvínu na západě Íránu. Důvodem prý bylo otištění Ahmadínežádovy karikatury.  

Z Madridu přišla zpráva, že íránská vláda vyzvala tým španělské televize TVE, aby opustil Írán. Televize informovala o protestech, které se v Teheránu rozpoutaly po oznámení Músávího prohry. Na problémy zakoušené při krytí událostí z Íránu si v neděli stěžovaly také dvě německé televize ARD a ZDF i britský zpravodajský tým z BBC. Zatčeni byli dva nizozemští televizní zpravodajové a úřady je vyzvaly k opuštění Íránu.

Opozice tvrdí, že Ahmadínežád vyhrál podvodně

Od vyhlášení výsledků voleb, v nichž získal Ahmadínežád 63 procent hlasů a Músáví 34 procent hlasů, zmítají zemí nepokoje. Podle Músávího byly volby zmanipulované. Obrátil se na radu dohlížitelů se žádostí o anulování hlasování. Ta nařídila protest do deseti dnů prošetřit.

Pochybnosti o regulérnosti voleb dal najevo i americký viceprezident Joe Biden. Íránští kritici režimu poukazují na to, že ani v Íránu nejsou k dispozici detailní údaje o výsledcích v jednotlivých okrscích, což podporuje podezření z volebních podvodů.

Proti desetitisícům demonstrantů použila policie, obušky a slzný plyn. Do protestujících také najížděla na motocyklech. Na záběrech je vidět, jak jeden muž dostal obuškem do hlavu pod ucho. Policisté také napadli 14letou dívku.

Jeden ze zbitých křičel: "Do pekla s Íránem. Toto není moje vláda, toto není moje země.“ Músávího příznivci běžně skandují "Smrt diktátorovi“.

Demonstranti po policistech házeli láhve, převraceli popelnice a zapalovali pneumatiky. Policii pomáhali i milice a příznivci znovuzvoleného prezidenta, kteří také bili opozici obušky a pálkami.

Po brutálně rozehnaných nedělních protestech Músáví apeloval na příznivce opozice: "Vyzývám vás, íránský národ, abyste pokračovali v celonárodních protestech pokojnou a legální cestou.“

Protesty na webu

K síle protestů také přispívá internet, který zveřejňuje záběry z demonstrací takřka okamžitě. Hodně se využívají sociální sítě Twitter a Facebook, který pomohl i k propagaci Músávího.

Síť je ale tak přetížená, že například není skoro možné používat Skype. Lidé upřednostňují použití internetu, protože se bojí, že mobily a pevné linky mohou být odposlouchávány.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Shromáždění příznivců znovuzvoleného prezidenta Mahmúda Ahmadínežána

Ahmadínežád v neděli hovořil v Teheránu ke svým stoupencům a nepokoje, při nichž proti Músávího příznivcům policie postupovala se vší brutalitou, přirovnal k nespojenosti fanoušků po fotbalovém zápase.

"Výsledky byly velmi přesné,“ řekl a dodal: "Někteří lidé chtějí demokracii jen pro své vlastní důvody. Někdo chce volby a svobodu, ale výsledky uznává pouze do té doby, dokud jsou v jeho prospěch."

Reklama

Výběr článků

Načítám