Hlavní obsah

Evropa má prvního mrtvého na prasečí chřipku

– Glasgow • Aktualizováno
BBC, coe

Ve Skotsku zemřel pacient, u něhož byla potvrzena prasečí chřipka. Jde tak o první oběť viru H1N1 v Evropě. V Británii se nachází nejvíce lidí ze všech evropských zemí, kteří se touto chorobou nakazili.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Článek

Pacient byl jedním z deseti, kteří se léčili v nemocnici u Glasgow. Jeho úmrtí oznámil mluvčí skotské vlády. Pacient měl údajně ještě další zdravotní potíže, dá se tak očekávat, že jeho organismus byl oslaben.

„S politováním potvrzujeme, že jeden z našich hospitalizovaných pacientů, který trpěl virem H1N1, dnes zemřel,“ oznámila v prohlášení skotská vláda, citovaná stanicí BBC. Dále doplnila, že s ohledem na přání rodiny nebude sdělovat další podrobnosti.

Není důvod k panice

Podle virologa Johna Oxforda by lidé neměli propadnout panice. „Stále se domnívám, že šance nakazit se tímto virem je nízká. Během léta se to nezmění,“ uvedl Oxford a dodal, že země, co se týče množství vakcíny, je připravena. 

Vláda také apelovala na občany, aby neměnili své chování a dodržovali hygienické návyky, jako je například mytí rukou.

Prasečí chřipkou se v samotném Skotsku nakazilo kolem 500 lidí, jen v neděli přibylo 35 případů. V Británii prokazatelně virus chytilo celkem 1261 lidí, u dalších 486 osob existuje podezření. 

Světová zdravotnická organizace (WHO) v současnosti registruje 29 700 potvrzených případů nákazy tímto virem. Dohromady na nemoc zemřelo 145 lidí, nejvíce případů je v Mexiku (108).

Poslední úmrtí v důsledku nákazy prasečí chřipkou v neděli oznámila Kanada, kde zemřela asi padesátiletá pacientka, která rovněž trpěla ještě jinými potížemi.

WHO ve čtvrtek tento týden vyhlásila pandemii viru H1N1. Podobná pandemie se ve světě objevila naposledy v roce 1968. [celá zpráva]

Počet úmrtí na virus prasečí chřipky ve světě
Mexiko - 108
USA - 27
Kanada - 6
Chile - 2
Dominikánská republika - 1
Kostarika - 1
Guatemala - 1
Kolumbie - 1
Británie - 1

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám