Hlavní obsah

NASA odložil kvůli technických problémům start raketoplánu

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) odložil sobotní plánovaný start raketoplánu Endeavour. Důvodem je únik vodíku, který byl zjištěn při plnění palivové nádrže. Oznámil to mluvčí NASA Kyle Herring.

Článek

"Nemůžeme v žádném případě pokračovat, vodík je velmi výbušná látka," prohlásil podle agentury Reuters Mike Leinbach odpovědný za start raketoplánu. Přitom ještě krátce předtím se hovořilo o ideálním počasí a pravděpodobnost, že Endeavour odstartuje podle plánu, tedy po třinácté hodině SELČ, se odhadovala na 90 procent.

Nyní ale agentury uvádějí, že Endeavour nevyrazí k Mezinárodní vesmírné stanici dříve než příští středu. To by ale znamenalo odklad startu dvou sond k Měsíci, které měly být ve středu vyslány z Mysu Canaveral a které mají pomoci s přípravou návratu člověka na Měsíc.

Nestihne-li mise k Měsíci odstartovat příští týden, naskytne se další možnost až koncem června a to ovlivní rozvrh veškerých dalších sond, které mají vynášet rakety Atlas. Jak raketoplán, tak raketa Atlas, která má obě sondy vynést, totiž využívají zázemí na Mysu Canaveral a přizpůsobení startovacího zařízení si vyžádá nejméně dva dny.

Sedmičlenná posádka raketoplánu se má vydat na šestnáctidenní misi na Mezinárodní vesmírnou stanici a tam nainstalovat poslední část japonské laboratoře Kibo. NASA potřebuje zorganizovat ještě osm misí před dokončením stanice. Až Endeavour dorazí k ISS, zvýší počet lidí na Mezinárodní vesmírné stanici na dosud rekordních 13.

Podobné technické problémy měl NASA i v březnu při startu raketoplánu Dicovery, tehdy si výměna závadné části vyžádala čtyřdenní odklad startu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám