Hlavní obsah

Borůvková nebyla zvolena, ČSSD bude bez místopředsedkyně až do voleb

Právo, jov, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V sobotním tajném hlasování na zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD nedostala kandidátka na místopředsedkyni strany Alena Borůvková dostatečný počet hlasů pro své zvolení. Hlasováním neprošla ani v druhém kole, které následovalo hned po prvním. Strana se dohodla, že další volba proběhne až po předčasných volbách v říjnu.

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Kandidátka na místopředsedkyni ČSSD Alena Borůvková

Článek

Alena Borůvková získala podle šéfky volební komise Hany Orgoníkové v prvním kole hlasování 68 hlasů, 48 bylo proti. V druhém kole pak 77 pro a 36 proti. Dohromady bylo odevzdáno 120 hlasovacích lístků. Aby mohla být zvolena místopředsedkyní strany, potřebovala by 104 hlasů.

Ke své další případné kandidatuře na tento post Borůvková uvedla: "To musím ještě velmi pečlivě zvážit." Prohlásila také, že o poslanecký mandát se v říjnu ucházet nechce.

"To je demokracie, je to tajné hlasování, maximálně jsem se snažila přesvědčit," reagovala na neúspěch Borůvková. Připustila, že je zklamaná. Poukázala také na to, že na ÚVV nedorazila řada členů.

"Domnívám se, že to je škoda pro image ČSSD, že nebyla zvolena místopředsedkyně," řekl pak její manžel, který je konzulem v Mnichově. 

"Myslím si, že to je taková únava, možná trošku z evropských voleb,“ reagovala Borůvková na dotaz, jak si vysvětluje nechuť části delegátů jí volit. "Před týdnem proběhly volby, lidé seděli před těmi volbami, na iks a ypsylon mítincích, zasedáních, všichni se angažovali na sto procent. Dneska je hezké počasí. Ale ten problém také nespočívá v tom, že bych nezískala, ale tady se sešlo strašně málo lidí,“ vysvětlila pak svůj výrok. "V tuto chvíli si myslím, že šanci uspět by měl málokdo,“ dodala. 

Ještě před druhým kolem tajné volby se sešli šéfové krajských organizací, kteří se chtějí poradit o podpoře Borůvkové. Jaroslav Foldyna z ústecké organizace uvedl, že by bylo dobré vybírat z političek, které se nezúčastní voleb do Sněmovny. Jako příklad uvedl Annu Čurdovou.

Hana Orgoníková Právu prozradila, že celá hradecká organizace jednohlasně volila Borůvkovou.

Do voleb bez ženy ve vedení

Důvodů pro její nezvolení v prvním kole může být několik. Podle místopředsedy soc. dem. Romana Onderky je Borůvková nepříliš známá. Řekl to už v pátek. Širší vedení strany požaduje spíše výraznější a známější osobnost.

Podle stanov strany musí být ve vedení alespoň jedna žena, kterou se však dlouhodobě nedaří najít. K dalšímu hlasování však ČSSD přistoupí až po konání říjnových předčasných voleb do Sněmovny, do té doby se bude muset obejít bez místopředsedkyně.

Alena Borůvková

Narozena 16. února 1973.

Vystudovala Filozofickou fakultu UK v Praze (1995).

Po absolvování studia nastoupila do pracovního poměru na ministerstvo zahraničních věcí (odbor dvoustranných ekonomických vztahů - oblast Španělska a Latinské Ameriky).

V období 1996 - 1997 působila na odboru bezpečnostní politiky. Poté odcestovala spolu se svým manželem na velvyslanectví v Berlíně. Po návratu do ČR v srpnu 2001 působila na odboru analýz a plánování ministerstva zahraničí (do března 2004). Od roku 2004 byla s manželem v Mnichově.

Od roku 2002 je členkou ČSSD.

Vdaná, manžel Karel Borůvka je generálním konzulem v Německu. Mají syna Karla (11 let).

„Je pro mě trochu zklamáním, že paní Alena Borůvková nebyla zvolena,“ řekl na tiskové konferenci šéf ČSSD Jiří Paroubek. Výsledek Borůvkové, kdy v druhém kole získala 77 hlasů, nicméně označil za výborný. Stanovy strany, kdy je nutné získat tři pětiny hlasů ze všech členů ÚVV, označil za tvrdé a relikt minulosti. „Bude uskutečněna po volbách do Poslanecké sněmovny,“ informoval Paroubek, kdy se znovu pokusí ČSSD o volbu místopředsedkyně. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám