Hlavní obsah

Opozici v Praze 5 se nepodařilo odvolat Andreu Češkovou

Právo, Jakub Mračno
Praha

Její tvář zná celá Praha a nyní, po překvapivém úspěchu v eurovolbách, by měla reprezentovat ODS v Evropském parlamentu. Řeč je o donedávna zcela neznámé zastupitelce z Prahy 5 Andree Češkové (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Andrea Češková

Článek

Ta má nyní problémy ve svém domovském zastupitelstvu, ve čtvrtek čelila pokusu opozice o její odvolání. Přes pádné důvody, související s pozadím financování její kampaně pro eurovolby, se to ale díky disciplinovaným zastupitelům koalice starosty Milana Jančíka (ODS) nepodařilo.

„Andrea Češková byla přinejmenším ve dvou případech ve střetu zájmů v době, kdy působila jako předsedkyně finančního výboru městské části. Svým hlasováním prosadila prodej domu za velmi nízkou částku společnosti, která je personálně spojena s firmou, která provozuje její internetové stránky,“ řekl Právu Lukáš Budín z opoziční Strany zelených.

Ve druhém případě šlo taktéž o internet, o stránky andreaceskova.cz, které sloužily ke kampani. Ty má podle informací Práva zaregistrovány společnost Cubeproduction, která vloni v srpnu získala od radnice téměř půl miliónu korun na pořádání komerčního festivalu na Císařské louce. Češková podle záznamů na webu Prahy 5 v obou případech hlasovala pro, ani jednou ale neoznámila možný střet zájmů.

Financování kampaně zůstává nejasné

Pozadí její kampaně je kvůli těmto nejasnostem podle opozice přinejmenším podivné. Češková v rozhovoru pro Právo přiznala pouze, že kampaň měla několik sponzorů, částečně ji platila sama a podpořila ji místní ODS z volebního fondu. Přislíbila také, že na svém webu zveřejní veškeré detaily financování kampaně, což se zatím nestalo.

Zastupitelé opozice, včetně odštěpeného klubu někdejších občanských demokratů S.O.S. ODS vytýkali Češkové i další prohřešky. „Zodpovídá za neprůhledné nakládání s financemi městské části prostřednictvím rozpočtových změn, kterých byly jen v minulém roce desítky,“ řekl Budín.

Podle jeho slov je také hlavně vůči voličům nefér, že se v profesním životopisu, který má na stránkách své kampaně, označuje za advokátku už od roku 1999, kdy pracovala u právníka Václava Kopáčka, po roce 2000 pak zase u advokáta Vladimíra Stárka. Podle veřejně dostupných údajů advokátní komory se přitom advokátkou stala až v roce 2003. „V té době totiž byla teprve koncipientkou, což je podle mě vědomá lež a matení veřejnosti,“ řekl Budín na čtvrtečním zasedání.

Oba zmiňovaní právníci navíc v minulosti pracovali pro radnici Prahy 5. „Ano, radnici nabízím právní služby za malý paušál už asi od roku 1990 a platí to i nyní. Andrea Češková u mě nebyla jako advokátka, ale jako koncipientka,“ potvrdil na dotaz Práva Stárek. Kopáček, který podle informací Práva pro Prahu 5 také dříve pracoval, již advokátem není. Kvůli odsouzení za trestný čin byl podle zákona o advokacii vyškrtnut ze seznamu advokátů.

Prahu 5 nicméně podle starosty Milana Jančíka (ODS), s nímž Češková mimo jiné figuruje v několika společnostech, zastupuje advokátka Kopáčková, jež je podle neověřených informací příbuznou někdejšího právního zástupce radnice.

Reklama

Související články

Praha zvolila Andreu, ta ale měla namále

Kandidátka ODS do Evropského parlamentu Andrea Češková, jejíž tvář na bilboardech před volbami zaplavila Prahu, může slavit. Do Bruselu a Štrasburku se...

Výběr článků

Načítám