Hlavní obsah

Prasečí chřipka přerostla v pandemii, hlásí WHO

– Ženeva • Aktualizováno

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve čtvrtek vyhlásila pandemii takzvané prasečí chřipky. Kvůli šíření nemoci zvýšila stupeň pandemického rizika na nejvyšší bod své šestibodové škály. Informovala o tom agentura AP. Naposledy se na světě objevila chřipková pandemie v roce 1968 v podobě tzv. hongkongské chřipky, která si vyžádala zhruba milión obětí.

Článek

Vyhlášení pandemie nemusí nezbytně znamenat, že virus A (H1N1) v současné době způsobuje více nemocí nebo úmrtí. Rozšířil se však již na do většiny světových regionů. Poprvé se virus objevil v dubnu v Mexiku.

Ke čtvrtečnímu ránu WHO zaznamenává už více než 27 700 případů prasečí chřipky v 74 zemích světa, 141 lidí na nákazu již zemřelo. Počet případů nadále roste také ve Velké Británii, Japonsku a Austrálii.

"Jednáme o navýšení dodávek antivirotik, nyní jsou zajištěna pro 20 procent populace. Jednáme také o zajištění očkovací vakcíny," řekla ČT česká ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Žádná drastická opatření

Experti ovšem tvrdí, že tato vlna chřipky je mírná a způsobuje u většiny lidí pouze lehké onemocnění. Tomu odpovídají také doporučení WHO, podle které by se měly státy věnovat hlavně intenzivnějšímu boji s chřipkou a zvýšenému úsilí při vyvíjení vakcíny proti nové chřipce.

Dramatická opatření například v podobě uzavírání hranic nebo omezování dopravy či obchodu nejsou podle WHO potřeba.

K urychlení vyhlášení pandemického stupně šest vedla WHO skutečnost, že na jižní polokouli virus začal vytlačovat obvyklou sezónní chřipku. 

Ve čtvrtek úřady v Hong Kongu nechaly zavřít základní školy a školky, protože se prasečí chřipkou nakazilo několik dětí. Úřady však nezjistily zdroj viru.

Poslední vlna zabila milión lidí

Jedná se o první pandemii chřipky za uplynulých 40 let. Poslední chřipková vlna v Hong Kongu v roce 1968 zabila asi milión lidí.

Současný posun není způsoben situací v žádné jednotlivé zemi. Kvůli šíření choroby se ve čtvrtek v Ženevě sešel krizový výbor WHO. Rozhodl se přikročit k vyhlášení posledního stupně své šestibodové škály.

Virus se totiž začal šířit i mezi kontinenty a přenáší se stále častěji z člověka na člověka, upřesnil mluvčí WHO Gregory Hartl. Zdůraznil, že vyhlášení pandemie nevypovídá nic o závažnosti choroby, ale jen o jejím šíření. Většina pacientů měla jen mírné příznaky.

Pandemický znamená globální, nemá to ale žádný význam, co se týče závažnosti či mírnosti onemocnění
mluvčí WHO Gregory Hartl

"Pandemický znamená globální, nemá to ale žádný význam, co se týče závažnosti či mírnosti onemocnění," uvedl mluvčí WHO Gregory Hartl.

Podle dostupných informací se nyní státy WHO, kterých je 193, budou muset zaměřit na intenzivnější boj s chřipkou. Měly by se také zásobit očkovací látkou. Současná vakcína proti sezónní chřipce ale proti viru A(H1N1) neúčinkuje. Vědci nyní vyvíjejí nové očkování.

Virus se dosud šířil hlavně v Americe, Mexiku a Kanadě. Nyní se vyskytlo velké množství případů i v Austrálii.

"Testovali jsme v posledních dvou týdnech 5500 lidí. To je víc osob, než kolik jsme jich testovali za celou chřipkovou sezonu," řekl premiér australského státu Victoria John Brumby. Odborníci kvůli rychlému šíření nemoci proto požadovali po WHO, aby pandemický stupeň zvýšila.

Stupně varování WHO před tzv. prasečí chřipkou

1 - Mezi zvířaty se nešíří žádné viry způsobující infekci u lidí.

2 - Zvířecí chřipkový virus způsobuje nákazu i u lidí a je považován za potenciální pandemickou hrozbu.

3 - Chřipka se sporadicky vykytuje u lidí, ale nedochází k významnějšímu přenosu z člověka na člověka.

4 - Ověřený přenos z člověka na člověka, který může způsobit epidemii v rámci určité komunity lidí. Významné zvýšení pandemické hrozby.

5 - Přenos z člověka na člověka nejméně ve dvou zemích světa. Silný signál bezprostřední pandemické hrozby.

6 - Virus se šíří do další země v jiném regionu. Globální pandemie je na cestě.

V Česku jsou zatím registrovány čtyři případy nákazy, všechny byly dovezené z USA. Ve 194 byla případech infekce vyloučena, v 10 případech se na definitivní výsledek vyšetření čeká.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám