Hlavní obsah

Soud uvalil vazbu na pět neonacistů, dalších pět propustil

– Brno • Aktualizováno

Státní zástupce ve čtvrtek podal návrh na uvalení vazby na pět z deseti obviněných pravicových radikálů. Soud návrhu vyhověl a pětice mužů skončila ve vazbě, dalších pět zadržených bylo propuštěno na svobodu.

Foto: , Právo

Policista pacifikuje jednoho z pravicových radikálů při jejich úterní protestní akci proti policejní razii.

Článek

Právní zástupce pěti obviněných Kolja Kubíček ve čtvrtek ČTK řekl, že dva z jeho klientů již byli propuštěni, u třech navrhl státní zástupce vzetí do vazby. Ostatním pravicovým radikálům podle Kubíčka přidělil brněnský soud advokáty ex offo. 

„Pět obviněných bylo propuštěno, u dalších pěti soudce Okresního soudu Brno-venkov shledal naplnění zákonných důvodů vazby a tito byli vzati do vazby,“ prohlásil tiskový mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma.

„Trestní stíhání obviněných je vedeno pro spáchání trestného činu podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka, pro který je zákonem stanovena trestní sazba trestu odnětí svobody v trvání tří až osmi let,“ dodal Olma s tím, že původně uvalené informační embargo dozorující státní zástupce zrušil.  

Výslechy zadržených probíhaly v Brně. Deset radikálů bylo obviněno v souvislosti s pořádáním koncertů a festivalů, které se konaly od dubna 2008 do února 2009 na různých místech Česka.

Policie po úterním zásahu obvinila deset lidí, kteří se podle ní dopustili propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Ve středu to řekla advokátka Klára Slámová, která pravicové radikály často zastupuje.

Razie pravděpodobně souvisela s koncerty, které radikálové pořádali. Kriminalisté zadržené po akci odvezli na výslech do pražské Bartolomějské ulice a následně do Brna.

Podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavla Hantáka byla úterní razie vyústěním několikaměsíční práce ÚOOZ v oblasti extremistické scény.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám