Hlavní obsah

Soudce z kauzy Pirate Bay nebyl zaujatý, rozhodla stockholmská justice

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Stockholmská justice rozhodla, že soudce Tomas Norström, který 17. dubna odsoudil čtveřici zakladatelů pirátského serveru The Pirate Bay, nebyl při vynášení rozsudku zaujatý. Jeho členství v organizacích, jež jsou blízké žalující straně, prý nemělo žádný vliv na výsledný verdikt. Uvedl to britský server ZDNet.

Foto: Reuters

Švédský soudce Tomas Norström

Článek

Soudce je například podle informací, na které upozornila již dříve švédská rozhlasová stanice SR, členem diskusního fóra Švédské asociace autorských práv (Swedish Association of Copyright). Zároveň je také členem Organizace pro ochranu duševních práv autorů, která se snaží ve Švédsku mimo jiné posilovat autorská práva.

Největším trnem v oku však pro obhajobu byla Nadace internetové infrastruktury (The Internet Infrastructure Foundation), kde působí jako poradce v případných rozepřích nad doménovými jmény. Jeho spolupracovnicí je totiž v této nadaci Monique Wadsted, která před soudem zastupovala filmový průmysl.

Podle okresního soudu ve Stockholmu však není členství Norströma v těchto organizacích jakkoliv zavádějící. Naopak mu prý umožňuje ponořit se hlouběji do problematiky porušování autorských práv.

Soudce odsoudil čtveřici zakladatelů The Pirate Bay k ročnímu odnětí svobody a pokutě 30 miliónů švédských korun (72 miliónů Kč), jako odškodnění filmovým, hudebním a softwarovým společnostem. Verdikt ale prozatím není pravomocný, protože všichni čtyři odsouzení se proti němu odvolali. [celá zpráva]

Pirate Bay kvůli soudu nepadne

Server The Pirate Bay stihl za několik posledních let proniknout ze Švédska do řady dalších zemí. I proto již dříve prohlásil Peter Sunde, jeden ze čtveřice odsouzených, že The Pirate Bay bude fungovat dál bez ohledu na verdikt poroty. U serveru tedy neexistuje pouze jeden centrální bod, z něhož by bylo možné celou organizaci zastavit.

Magnus Ericsson z organizace Piratbyran, která se na založení Pirate Bay před pěti lety spolupodílela, popírá, že by šíření hudby přes internet tak, aby si skladby mohl bezplatně stáhnout kdokoliv, poškozovalo zpěváky a další držitele autorských práv.

"Stahování zdarma vytváří o hudbu mnohem větší zájem a protože umělci mají mnoho jiných cest k tomu, jak vydělávat peníze, tato cesta jim spíš pomáhá, než škodí," tvrdí Ericsson. Celý soudní spor proto podle Ericssonova názoru nepomůže tvůrcům, ale spíš těm, kteří jejich tvorbu šíří podobně, jako Pirate Bay.

Nelegální server pirátů koupilo muzeum
Švédské Národní vědeckotechnické muzeum rozšířilo své sbírky o počítač, který patřil provozovatelům internetového portálu The Pirate Bay. Počítač zabavila švédská policie loni a stockholmské muzeum ho koupilo za 2000 švédských korun, tedy přibližně za 5000 Kč.Nový přírůstek zařadilo muzeum do sekce vynálezů, které ovlivnily život lidí. Podle vyjádření instituce není pořizování kopií materiálu chráněného autorskými právy nic nového. Kontroverze vzbuzovalo prý už v 70. letech.

Za nelegální servery se trestalo také v Čechách

Podobný případ musela nedávno řešit také česká justice. Na rozdíl od spolutvůrců The Pirate Bay odešla od soudu trojice mladíků, kteří v prostorách Akademie věd provozovali počítačový server na sdílení nelegálních kopií filmů, hudby, softwaru a počítačových her, pouze s podmínkou.

Kvůli enormně vysoké škodě, která měla činit více než 35 miliónů korun, přitom žádal filmový a hudební průmysl stejně jako ve Švédsku pro mladíky exemplární potrestání, které by bylo odstrašujícím příkladem pro všechny počítačové piráty v České republice. Více se dozvíte ZDE.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám