Hlavní obsah

Delegace EU obešla svého šéfa Vlčka a sešla se s Hamásem

Někteří členové parlamentní delegace EU, která je na návštěvě Blízkého východu, se ve středu ráno v Gaze sešli se zástupci radikálního hnutí Hamás, a to i přes to, že vedoucí delegace, předseda české Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček se dušoval, že k podobnému jednání nedojde. Vlček nevěděl, kam část delegace jde. EU považuje Hamás za teroristickou organizaci. O jednání informovala Česká televize.

Článek

Evropská unie odmítá jednání s Hamásem. Po příjezdu parlamentní delegace EU do Gazy ale někteří členové tvrdě prosazovali schůzku s jeho představiteli. Oficiální setkání se jim prosadit nepodařilo, skupina poslanců vedená italskou místopředsedkyní Evropského parlamentu Luisou Morgantiniovou se však nakonec s představiteli Hamásu setkala. Ona sama setkání označila za ryze soukromé. Vlček, který o něm nevěděl, je odsoudil.

Sám byl během schůzky na Islámské univerzitě, o níž je ale známo, že je baštou Hamásu, který je na ni náležitě pyšný. Izrael budovu univerzity během poslední ofenzívy bombardoval nejen jako symbol, ale i jako místo, které využívají radikálové.

Vlček se od jednání skupiny poslanců distancoval, obává se však, že schůzka zkomplikuje středeční jednání delegace v Izraeli, i když se k němu židovský stát zatím nevyjádřil. Plánováno je setkání s předsedou parlamentu Reuvenem Rivlinem a s prezidentem Šimonem Peresem.

Vlček čelil kritice ještě před zahájením cesty

V původních podkladech k Vlčkově cestě podle končící europoslankyně Jany Hybáškové setkání s představiteli Hamásu bylo. Případnou schůzku by ona sama považovala za porušení dohod uvnitř EU, protože unie se dohodla na tom, že s Hamásem je možné jednat jen v případě, že uzná stát Izrael, zřekne se násilí a uzná smlouvy mezi evropskými zeměmi a organizací pro osvobození Palestiny.

Vlček cestu obhajoval, má umožnit poslancům z jedenácti zemí EU poznat na vlastní oči, jaké změny nastaly v pásmu Gazy po ukončení nedávných bojů a mají-li obyvatelé přístup k potravinám a lékům. Dalším cílem je ověřit, jaké překážky znemožňují nalezení smíru mezi Izraelci a Palestinci.

Kritiku také vzbudilo, že vyslání delegace nebylo konzultováno s USA, které nyní začínají novou iniciativu za dosažení míru v oblasti. V delegaci nebyli ani žádní zástupci Francie a Británie, které se v oblasti angažují, nebo Švédska, které za měsíc přebírá předsednictví EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám