Hlavní obsah

Policie obvinila desítku zadržených radikálů

Právo, Novinky, Petr Nový, Josef Koukal
Aktualizováno

Po úterním celorepublikovém zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) proti příznivcům extrémní pravice bylo podle dostupných informací ze zadržených deset lidí obviněno. Podle policistů se dopustili propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Článek

Deset zadržených radikálů je obviněno v souvislosti s pořádáním koncertů a festivalů, které se konaly od dubna 2008 do února 2009 na různých místech Česka. Všichni jsou obviněni z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod.

Obvinění měli podle policie na pořádání koncertů spolupracovat jako organizovaná skupina s dělbou úkolů. Přitom měli údajně předem vědět, že na akcích dojde ze strany účastníků i interpretů k šíření rasistických a xenofobních myšlenek.

Právu to sdělil advokát Kolja Kubíček, který zastupuje tři obviněné. Jejich výslechy probíhají v Brně. Všichni jsou v cele předběžného zadržení, o případných návrzích na vazbu se bude rozhodovat po dokončení výslechů. Policie k případu stále žádné informace neposkytuje.

„Stále platí, že v průběhu probíhajícího případu nebudeme poskytovat žádné informace,“ řekl ve středu Novinkám mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták s tím, že první oficiální zprávy by mohly být k dispozici nejdříve v pátek.

Policie v úterý provedla hromadný zásah na řadě míst Česka, pozatýkala desítky lidí. Všichni byli předvedeni k výslechu. K tomu byla přizvána také advokátka Klára Slámová, která často pravicové extrémisty v Česku zastupuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám