Hlavní obsah

Extravagantní zlatá knihovna má nalákat mladé čtenáře

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tato stavba vypadá jako přežitek kapitalistické společnosti, plášť budovy totiž pokrývají pláty v barvě zlata. Fascinující knihovna láká k návštěvě místní obyvatele i studenty z Berlína. Příjemné interiéry a komfort při četbě zvyšuje návštěvnost knihovny.

Článek

Dvojice architektů z Berlína navrhla netradiční knihovnu, která má fascinující metalickou fasádu a je nakloněná do strany. Ralf Fleckenstein s Katharina Feldhusen z architektonického studia FF Architekten chtěli vybudovat knihovnu ve městě Luckenwalde v Německu originálním způsobem.

Veřejná knihovna má místo omítky měděno-hliníkový plášť, který zdálky vypadá jako opravdové zlato. Budova byla připojena ke staré zástavbě města a stala se nepřehlédnutelným architektonickým kouskem. Má jednolitý minimalistický a ostrý tvar a vrhá metalické odlesky do okolí.

Zajímavý design budovy láká mladé čtenáře

Za zlatou fasádou městské knihovny se ukrývá také sekce pro mladé čtenáře. Mladé čtenáře podle architektů láká k její návštěvě i zajímavý moderní design budovy. Prostor pro mladé čtenáře má také zvláštní vybavení, dominují mu veselé barvy a otevřený prostor na hraní. Děti mohou také poslouchat hudbu nebo se dívat na pohádky.

Město Luckenwalde je z centra Berlína vzdáleno cca 30 minut jízdy vlakem, takže do zajímavé studovny jezdí i obyvatelé hlavního města. Toto malé městečko má problémy s ubývající populací a se vzrůstající nezaměstnaností, která úzce souvisí s mírou vzdělání. Nová knihovna má oživit centrum města a přilákat nové obyvatele a studenty.

Zatím jsou výsledky pozitivní, čtenářů je dost a do města Luckenwalde přijíždějí lidé za studiem i za architekturou.

Anketa

Myslíte si, že architektonicky zajímavá knihovna může nalákat více čtenářů?
Ano, je důležité čtenáře zaujmout.
3,8 %
Ano, do příjemných interiérů se čtenář rád vrací.
68,8 %
Ne, do knihovny chodí čtenáři kvůli knihám a ne kvůli architektuře.
27,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 680 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám