Hlavní obsah

Šéfa čečenských separatistů zřejmě zabily ruské jednotky

Novinky, aš, Interfax
Moskva
Aktualizováno

Ruské síly zabily předáka čečenských povstalců Doku Umarova, uvedla v pondělí agentura Interfax s odvoláním na neupřesněné zdroje ruských silových struktur. Čečenské úřady ale jeho smrt oficiálně nepotvrdily ani nevyvrátily.

Článek

„Nemáme žádná svědectví, na jejichž základě by bylo možné potvrdit nebo vyvrátit informace, že by byl v rámci operace speciálních sil zabit Doku Umarov.

Nyní se prověřuje, zda tělo skutečně patři Umarovovi. Umarov už několikrát byl označen za mrtvého a jeho obličej poznamenala řada zranění, které zakrýval plnovousem. 

Umarov stál v čele čečenských separatistů od roku 2006, kdy byl jmenován prezidentem Ičkerie. Bylo mu přičítáno zorganizovaní několika krvavých útoků nejen v Čečensku, ale i v sousedním Ingušsku a Dagestánu. Prokremelský čečenský prezident Ramzan Kadyrov považoval Umarova za svého hlavního nepřítele.

Jenda z posledních operací na rozbití jeho skupiny byla zahájena 16. května v Ingušsku. Tehdy byli zabiti čtyři bojovníci včetně jednoho Azera.

Doku Umarov

Poslední čečenský prezident, do funkce nastoupil v roce 2006 po zabitém Sajdullajevovi, kterému dělal viceprezidenta. V roce 2007 vyhlásil "kavkazský emirát" a sám se prohlásil jeho vůdcem.

Účastník obou rusko-čečenských válek a blízký přítel Šamila Basajeva byl považován za jednoho z nejsurovějších velitelů, odmítal jakékoli vyjednávání s Moskvou a jeho cílem bylo rozšíření teroristických akcí za hranice Kavkazu. Jeho podíl na teroristického útoku na školu Beslanu v roce 2004 nebyl potvrzen.

Za vlády Maschadova stále v čele bezpečnostní rady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám