Hlavní obsah

Tošenovský dostal 105 000 preferenčních hlasů a předběhl Zahradila

Praha

Nejúspěšnějším kandidátem voleb do Evropského parlamentu (EP) se stal bývalý moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský, který dostal nejvíce preferenčních hlasů - podle údajů Českého statistického úřadu to bylo téměř 105 000 hlasů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Mirek Topolánek s Evženem Tošenovským

Článek

Tošenovský byl dvojkou na kandidátce ODS. Díky preferenčním hlasům předstihl jejího lídra Jana Zahradila, který jich dostal skoro 66 000 a stal se v tomto směru druhým nejúspěšnějším kandidátem.

Zahradil posléze řekl, že volby nechápe jako nějaký závod o popularitu, a pokud Tošenovský přinesl hlasy ODS, je rád za každý z nich.

Třetí největší počet preferenčních hlasů - téměř 61 500 - dostala jednička komunistické kandidátky Miloslav Ransdorf. Až za ním skončil lídr kandidátky ČSSD Jiří Havel s téměř 60 000 preferenčními hlasy.

Zuzana Roithová, která stála v čele kandidátky KDU-ČSL, obdržela téměř 52 500 preferenčních hlasů, dvojka sociálnědemokratické kandidátky Richard Falbr jich získal skoro 45 000 a Jana Bobošíková, která vedla kandidátku koalice Suverenita, téměř 43 000. Dvojka kandidátky KSČM Vladimír Remek dostal skoro 41 000 preferenčních hlasů, desátý na kandidátce ODS Jaroslav Zvěřina téměř 34 200 a dvojka kandidátky KDU-ČSL Jan Březina přes 23 100 preferenčních hlasů.

Smůlu měli Bobošíková a Zvěřina, kteří křesla v europarlamentu obhajovali. Ačkoli patřili mezi deset kandidátů, kteří obdrželi nejvíce preferenčních hlasů, nestačilo jim to k obhájení mandátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám