Hlavní obsah

Šéf NKÚ Dohnal se odstěhuje z pronajatého luxusního bytu

• Aktualizováno
Novinky, Miloslav Fišer

Šéf Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal v neděli oznámil, že se vzhledem k negativní reakci médií a veřejnosti odstěhuje ze svého luxusního bytu v Praze na Vinohradech, kde za něj stát platil měsíční nájem 76 tisíc korun.

Foto: René Volfík, ČTK

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal

Článek

Z bytu se šéf NKÚ odstěhuje ihned poté, co uplyne tříměsíční výpovědní lhůta nájemní smlouvy, která poběží od 30. června. "Já a moje rodina se však z bytu odstěhujeme dříve, a to jakmile najdeme jiné vhodné bydlení, které si po této zkušenosti budeme hradit sami,“ uvedl Dohnal.

Podle něj ale žádný zákon neporušil. Výši nájemného totiž schválilo Kolegium NKÚ ještě před jeho nástupem do funkce.

Cena nájmu odpovídá pozici ústavního činitele 

"Chápu, že některé mé výroky týkající se této otázky nebyly nejšťastněji zvolené, a za ně jako takové se omlouvám, přestože byly míněny v dobré víře a ve smyslu, že standard bytu, který s rodinou používáme nijak výrazně nevybočuje z úrovně obvyklé pro ústavní činitele na obdobné pozici," obhajoval výši nájemného šéf NKÚ.

"V žádném případě nechci dopustit, aby otázka mého bydlení jakkoliv zpochybnila korektnost a kredibilitu nejen mojí práce, ale celého úřadu, a proto jsme se rozhodli s rodinou tuto situaci co nejrychleji řešit,“ vysvětloval Dohnal vypovězení nájemní smlouvy. 

„Co se ostatních obvinění vznášených proti mému řízení NKÚ týká, navrhuji, aby byl proveden profesionální a nezávislý hloubkový audit, který prokáže, že hospodaření NKÚ zcela odpovídá všem nastaveným pravidlům,“ dodal Dohnal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám