Hlavní obsah

Češi začali volit do Evropského parlamentu

Právo, Novinky, Jaroslav Soukup, Radim Kijonka, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úderem 14. hodiny se v České republice otevřely hlasovací místnosti pro volby do Evropského parlamentu. Lidé mohou zvolit 22 zástupců, kteří budou zemi v následujících pěti letech ve Štrasburku zastupovat. Na výběr mají kandidátky 32 seskupení, která do voleb vyslala více než 700 kandidátů. Výzvy k účasti v eurovolbách však většina voličů nevyslyšela. Do volebních místností našla cestu podle odhadů jen necelá pětina z více než osmi milionů oprávněných voličů.

V Česku začaly volby do Evropského parlamentuVideo: ČTK

 
Článek

Mezi prvními voliči se objevili i předsedové stran. Krátce po zahájení voleb hlasovali například bývalý prezident Václav Havel či lídři dvou nejsilnějších stran Jiří Paroubek a Mirek Topolánek. Odvolit by měl i expremiér Miloš Zeman.

Po 15. hodině odvolil předseda vlády Jan Fischer, hodinu nato chtějí do volební místnosti zavítat šéf zelených Martin Bursík a lidovecký předseda Cyril Svoboda. Prezident Václav Klaus bude volit v sobotu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mezi prvními odvolil i bývalý prezident Václav Havel.

K volebním urnám může teoreticky zavítat přes osm miliónů Čechů, při předchozích eurovolbách však odvolila necelá třetina oprávněných voličů. V pátek bude možné odevzdat hlas do 22 hodin, v sobotu budou volební místnosti otevřeny od 8 do 14 hodin.

Hlasy se začnou sčítat v neděli večer poté, co se uzavřou volební místnosti ve zbývajících zemích evropské sedmadvacítky. Výsledky by měly být v pondělí.

Do volební místnosti v centru Ostravy se během prvních dvaceti minut trousili voliči jenom velmi sporadicky. Pouze 81letá Elfrída Sulavová čekala před volební místností už před 14. hodinou.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

„Chodím pravidelně ke každým volbám. Dneska jsem přišla tak brzo, protože jsem měla strach, že později zmoknu. Navíc je to jedno, jestli sedím doma nebo tady před volební místností. Pokaždé volím stejnou stranu,“ konstatovala.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Premiér Jan Fischer ve volební místnosti.

Šéfka volební komise byla překvapena poměrně nízkým zájmem voličům. „Myslím si, že volební účast bude slabá,“ odhadla. Při parlamentních nebo komunálních volbách totiž hned po zahájení voleb většinou proudí do místnosti desítky lidí.

V pátek přitom během prvních dvaceti minut dorazilo do místnosti v centru Ostravy přibližně deset lidí.

Zhruba deset lidí všech věkových kategorií dorazilo během prvních pěti minut po čtrnácté hodině do volebních místností v centru Plzně.

Zhruba deset lidí všech věkových kategorií dorazilo během prvních pěti minut po čtrnácté hodině do volebních místností v centru Plzně.

A proč přišli k evropským volbám? „Chci dát najevo svůj názor, i když si myslím, že to nic zásadního nezmění,“ řekl Právu muž středních let, který nechtěl sdělit své jméno  Na otázku, jak se mu líbila předvolební kampaň, odpověděl jediným slovem: „Hnus.“

:. FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

:. FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mladík, který se představil jako Jakub, dorazil, protože mu záleží na budoucnosti. „Každé volby jsou důležité,“ zdůraznil. A volební kampaň? „Nic moc,“ podotkl Jakub.

„Prostě jsem chtěla volit, myslím, že jde o důležité volby,“ reagovala studentka Daniela a dodala: „Předvolební kampaň jsem nesledovala, zajímám se o politiku průběžně.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám