Hlavní obsah

Nizozemská protiimigrantská strana se zřejmě dostane do EP

Amsterdam
Aktualizováno

První evropské státy, Nizozemí a Velká Británie, začaly ve čtvrtek volit do Evropského parlamentu. Za Nizozemí se pravděpodobně dostane do Evropského parlamentu Strana pro svobodu Geerta Wilderse, která vystupuje proti imigrantům. Podle odhadů dostala 14,8 procenta hlasů.

Foto: Yves Herman, Reuters

Pomalovaný plakát, který láká k volbám do europarlamentu. Je na něm nápis "Bez hranic"

Článek

Wildersova strana by mohla získat šest křesel z 25, které Nizozemí případnou. Avizuje dva cíle, Evropský parlament zrušit a vyloučit z EU Bulharsko a Rumunsko. Volby podle odhadů vyhráli vládní křesťanští demokraté s 20,3 procenta hlasů.

Ve většině evropských zemí budou volby probíhat až o víkendu, především v neděli. Nizozemí už předem avizovalo, že nebude se zveřejněním předběžných výsledků čekat, až se uzavřou volební místnosti v jiných zemích, a publikuje je.

Unijní právo neumožňuje státům zveřejnit oficiální výsledky před 22. hodinou v neděli, kdy se zavřou poslední volební místnosti,  podle nich se to netýká výsledků předběžných. Nizozemsko se stejně zachovalo již při předcházejících volbách v roce 2004.

Hlasování o Brownovi

Ve Velké Británii jsou eurovolby spojeny i s regionálními volbami. Hlasování je chápáno jako rozhodování o osudu britské vlád, kterou trápí skandály s poslaneckými náhradami.

Pokud výsledek eurovoleb smete britskou vládu a povede k předčasným volbám, může to mít vliv na celou Unii. K moci by se totiž po 12 letech dostali konzervativci. Ti slibují referendum o Lisabonské smlouvě, ač ji britský parlament už schválil. Cameron tvrdí, že by se mohlo konat stejný den jako v Irsku, kde se má lidové hlasování opakovat na podzim. Výsledek v Británii se dá předvídat už nyní: podle průzkum by Britové Lisabon jednoznačně odmítli.

Reklama

Výběr článků

Načítám