Hlavní obsah

Nový druh mraku vypadá jako mořská hladina

Novinky, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

Zcela nový druh oblaku zřejmě v nejbližší době přibude v atlase Světové meteorologické organizace (WMO). Oblak je nazýván Asperatus a v posledních letech byl opakovaně identifikován v souvislosti s výskytem bouřek.

Článek

Asperatus by mohl v blízké době rozšířit atlas oblaků, který beze změn vydržel od roku 1953. Jedná se o oblak, který se vyskytuje v souvislosti s bouřkami a poprvé byl pozorován meteorology ve Skotsku.

Následně jej identifikovali také ve Walesu, Austrálii, v americké Iowě a v Grónsku. Podle Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress lze předpokládat, že by se Asperatus mohl objevit například ve Skandinávii.

Oblak vypadá jako zvlněná hladina moře, která je nahlížena zespodu. Jeho vznik je podmíněn velkou vlhkostí vzduchu, která je vlastní právě přímořským oblastem, v nichž byl doposud  v souvislosti s bouřkami pozorován. Podle Honsové proto zatím není příliš pravděpodobné, že by bylo možné pozorovat Asperatus i na české obloze.

Novinkám nicméně po zveřejnění článku začaly přicházet mailem fotografie čtenářů, kteří se domnívají, že nový mrak zachytili. Jeden snímek jsme připojili.

Více nejen o Asperatech naleznete na stránkách The Cloud Appreciation Society.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám