Hlavní obsah

Do konce týdne si slunce příliš neužijeme, víkend znovu proprší

Novinky, Jaroslav Soukup

Relativně chladné počasí posledních dnů vydrží až do konce týdne. O víkendu se navíc musíme připravit na zamračenou oblohu s přeháňkami či deštěm. Změny a oteplení se dočkáme až v příštím týdnu. Novinkám to ve středu řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Článek

"Stávající počasí ovlivňuje velmi chladné proudění od severozápadu," upřesnila Dagmar Honsová s tím, že odpolední maximální teploty, které by ve středu měly být kolem 18 stupňů Celsia, snižuje čerstvý vítr. "Pocitová teplota tak bude až o dva stupně nižší," uvedla.

V noci na čtvrtek počítají meteorologové zejména na severu území se srážkami, které mohou být na vrcholcích hor znovu sněhové. "Srážkové úhrny by tentokrát měly být do čtyř milimetrů, neměla by se tak opakovat sněhová nadílka z minulého týdne, kdy na horách napadlo přes 10 centimetrů," uvedla Honsová.

Čtvrtek bude ve znamení oblačné až zatažené oblohy, přičemž na severu se mohou vyskytovat přeháňky. Ráno teploty poklesnou na sedm až tři stupně, v 1000 metrech nad mořem bude kolem nuly. Přes den se rtuť teploměru vyšplhá na 12 až 16 stupňů Celsia.

V pátek by mělo být polojasno až oblačno, srážky by se měly vyskytovat pouze ojediněle. Na horách mohou být opět sněhové. Přes den bude teplota mezi 14 a 18 stupni Celsia.

Čerstvý sníh není v červnu na českých horách ničím až zas tak výjimečným. Podle Dagmar Honsové záznamy meteorologů dokládají, že například v roce 1962 napadly na Lysé hoře čtyři centimetry sněhu ještě 9. června.

Víkend by měl být dle meteorologů ve znamení zvětšené oblačnosti. V sobotu bude přes naše území postupovat od jihozápadu frontální systém, který přinese další srážky. Ranní teploty klesnou na osm až čtyři stupně, denní se budou pohybovat v rozmezí 14 až 18 stupňů. Na jižní Moravě by mohlo být ještě o dva stupně tepleji.

Neděle bude oblačná s dešťovými přeháňkami a denními teplotami v rozmezí 18 a 22 stupňů Celsia.

Změnu počasí přinese až příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám