Hlavní obsah

Češka se podruhé narodila, nenastoupila do ztraceného airbusu

Praha

Češka Tereza Hrušová z Prahy se podruhé narodila. Původně měla být na palubě letadla, které se v pondělí v noci ztratilo nad Atlantikem a všichni cestující zřejmě zahynuli. Sedmadvacetiletá Hrušová přebukovala svoji letenku na dřívější let. Informoval o tom deník Blesk.

Článek

„O pár minut jsem unikla smrti,“ řekla Blesku. Hrušová by tak byla jedinou Češkou na palubě Airbusu A330, který s 228 lidmi na palubě zřejmě kvůli bouři nebo zásahu blesku havaroval nad Atlantským oceánem.

V tu chvíli jsem ještě netušila, jak moc jsem šťastná
Tereza Hrušová

Hrušová podle svých letěla z Ria s kamarádem, který měl letenku na dřívější čas a proto si také ona chtěla svůj let přebukovat. Úředník Air France jí sdělil, že je „šťastná dívka“, protože mají poslední místo.

„V tu chvíli jsem ještě netušila, jak moc jsem šťastná,“ řekla. „Ode dneška budu slavit narozeniny dvakrát,“ dodala.

Mezi cestujícími na palubě airbusu byli tři Slováci. Celkem se s letounem ztratili lidé z 32 zemí, většinou Brazilci, Francouzi a Němci.

Airbus A330

• Velkokapacitní dopravní letoun pro střední a dlouhé tratě vyráběný společností Airbus. Vyvinut byl ve stejné době jako čtyřmotorový A340.

• Trup a křídla A330 jsou prakticky identické s trupem a křídly typu A340, liší se pouze počtem a typy použitých motorů. 

• Existují dvě varianty A330: A330-300 s delším trupem, délkou 63,6 metrů a doletem až 10 500 kilometrům. A330-200 s kratším trupem, délkou 59 metrů a doletem až 12 500 kilometrů.

•  Pohon zajišťují dva dvouproudové motory

        Zdroj: Wikipedie 

Airbusem letělo také několik vysoce postavených představitelů firmy Michelin především pro Jižní Ameriku, prezident metalurgické společnosti ThyssenKrupp CSA Erich Heine, několik brazilských veřejných činitelů, zástupci nevládních organizací a také 26letý princ Pedro Luis de Orleans e Bragança, potomek posledního brazilského císaře Pedra II.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám