Hlavní obsah

Španělská Valencie je perlou moderní architektury

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valencie, malebné město na jižním pobřeží Španělska je historickým městem s řadou významných památek, ale také místem, kde vzniká zajímavá moderní architektura. Unikátní jsou zejména komplexy technického muzea, planetária, oceánografického pavilonu a paláce umění.

Foto: Profimedia.cz

Palác umění ve Valencii dokazuje, že současná architektura má v tomto městě své místo.

Článek

Valencie byla kdysi celá obehnána hradbami, jejich pozůstatkem je dnes brána "Torres de Serranos" ze 14. století. Za návštěvu rozhodně stojí také známá Valencijská tržnice. Naproti ní stojí někdejší burza hedvábí, která je fascinujícím příkladem gotické architektury.

Nejhezčí výhled na Valenci je z gotické věže Míši

Z gotiky ve Valencii najdete třeba o osmibokou, padesátimetrovou věž, z ní je pak jeden z nejhezčích výhledů na celé historické jádro města. Tato věž je připojena k valencijské katedrále a nese název Micalet, (Míša). Budova vlakového hlavního Severního nádraží zase nese renesanční prvky.

Ve Valencii se ostatně setkáte s celou řadou romantických renesančních domů, řada z nich je ale ve špatném stavu a procházejí rekonstrukcemi.

Narazíte na pomerančové háje i na mramorový most

Toto město je proslulé hlavně svými pomerančovými háji, které městu dodávají na poetice a atraktivitě. Město leží na pravém břehu řeky Turia, jejíž tok byl celý odveden a původní řečiště bylo přeměněno v obrovský komplex parků a zahrad.

Foto: Profimedia.cz

Palác oceánografie ve Valencii.

Přes koryto bývalé řeky vede několik mostů a některé jsou přímo výstavní. Mosty jsou historické ale i moderní, setkáme se i s mostem, který má chodník z leštěného mramoru. Široké ulice jsou lemovány moderními výškovými budovami, jde o takové středními mrakodrapy.

Ve směru od centra k přístavu se setkáme s novým unikátním komplexem technického muzea, planetária, oceánografického pavilonu a paláce umění. Jde o precizní, propracované architektonické skvosty, které nesmazatelně změnily podobu tohoto města

Nejzajímavější stavba v podobě žraločího hřbetu

Nejvýraznější moderní stavba je inspirována žraločím hřbetem, takže vyniká drsnou estetikou. Zaujme i betonová stavba podobající se lodi s hlubokým ponorem a přídí upřenou k moři uprostřed vyschlého koryta zmíněné řeky Turie. Hlavní roli v této architektuře hraje sklo, bílý beton, kov a voda.

Foto: Profimedia.cz

Nejzajímavější moderní budova má podobu žraloka a nese název Palác umění.

Město umění a věd (vědecké, vzdělávací i zábavní centrum), vytvořil známý španělský architekt Santiago Calvatra. V komplexu můžete navštívit i  zimní zahradu pro desítky druhů tropických rostlin typických pro Valencii.

Prvky jižanské kultury se mísí se středoevropskými

Napravo od nádražního komplexu narazíte zase na kruhovou vysokou stavbu koridu, což je prostranství pro konání býčích zápasů, pro Španělsko tak typických. Valencie je totiž místem, kde se navzájem prolíná typická jižanská architektura se středoevropskou a v poslední době i severoamerickou.

Foto: Profimedia.cz

Město umění a věd láká k návštěvě.

Valencie je město, kde se moderní architektura nesnaží potalčit místní architektonické historické skvosty, ale kde moderní architektura nachází svůj vlastní prostor pro realizaci tam, kde komplexy budov chybí. Určitě stojí za návštěvu.

Čtěte také:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám