Hlavní obsah

Lidé v letadle nad Atlantikem nepřežili, stroj mohl zasáhnout blesk

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Airbus A330-200, který se v pondělí ztratil nad Atlantským oceánem na cestě z Brazílie do Francie, téměř jistě havaroval a všech 228 lidí na jeho palubě zemřelo. Oznámili to představitelé aerolinek Air France a francouzské vlády. Výkonný ředitel Air France řekl, že stroj mohl zasáhnout blesk.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Informační tabule na pařížském letišti oznamuje zpoždění letadla z brazilského Ria.

Článek

„Zřejmě čelíme letecké katastrofě,“ uvedl Pierre-Henri Gourgeon s tím, že letadlo se okolo 04:00 SELČ nad Atlantikem dostalo do silné bouřky a turbulencí a mohl ho z provozu vyřadit blesk. V 04:14 byla zachycena automatizovaná zpráva naznačující závadu elektrického systému. Letadlo mělo v Paříži přistát v 11:15 a dávno mu muselo dojít palivo.

Francouzská média citovala anonymní zdroj z Air France, podle něhož nemají lidé na palubě žádnou šanci na přežití. Ministr pro energetiku, životní prostředí a regionální rozvoj Jean-Louis Borloo rozhlasové stanici France Info řekl, že letadlo zmizelo z armádních i civilních radarů. „Bohužel teď musíme počítat s nejtragičtějším scénářem,“ dodal.

Letadla se nad Atlantikem radarům ztrácejí běžně, v oblastech, které radary nepokrývají, se ale piloti musejí dispečinkům pravidelně hlásit a upřesnit pozici.

Letadlo bylo plné

Airbus společnosti Air France z Rio de Janeira do Paříže byl plný. Ve Francii je v pondělí státní svátek a Brazílie je pro Francouze stále oblíbenější turistickou destinací.

Po letadle pátrají brazilské i africké úřady. Na jeho palubě byla dvanáctičlenná posádka a 216 cestujících, z toho 126 mužů, 82 žen, sedm dětí a jedno nemluvně. Podle agentur byli na palubě i Britové a Italové. Ministerstvo zahraničí ČR zatím nepotvrdilo, zda v letadle necestovali i Češi.

Sled událostí:

Neděle 24:00 SELČ - Letadlo letu AF447 s 216 cestujícími a 12 členy posádky opouští letiště v Rio de Janeiru. V Paříži má být za 11 hodin a 10 minut. První zhruba tři hodiny letadlo poletí severovýchodně podél brazilského pobřeží.

Pondělí 04:14 - Letadlo vysílá zprávu o elektrickém zkratu a turbulencích.

04:33 - Brazilské úřady zaznamenaly poslední kontakt s letadlem. V tu dobu byl podle nich stroj poblíž soustroví Fernandno de Noronha.

10:52 - Pařížské letiště Charlese de Gaulla oznámilo, že se letadlo ztratilo.

11:10 - Stroj měl v Paříži přistávat.

Zmizelý airbus měl za sebou 18 870 letových hodin a v dubnu 2005 prošel servisem. Poslední technickou prohlídku prodělal 16. dubna, uvedl britský server The Guardian. Airbus 330 dosud nezažil žádnou smrtelnou havárii od uvedení do komerčního provozu. Při nehodě v rámci testovacího letu v červnu 1994 v Toulouse ale zemřelo sedm techniků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám