Hlavní obsah

Windows XP mají kritickou chybu, útočníci mohou ovládnout celý počítač

Novinky, Miloslav Fišer

Uživatelé operačního systému Windows XP jsou v ohrožení. V systému se totiž objevila závažná chyba, kterou útočník může využít k ovládnutí kteréhokoliv počítače. Chyba se nachází také v systému Windows Server 2003. V bezpečí by měli ale být uživatelé Windows Vista a Server 2008. Novinkám tuto informaci potvrdilo české zastoupení společnosti Microsoft.

Foto: Novinky

Uživatelé systémů Windows Vista, Windows 7 a Windows Server 2008 nejsou díky lepšímu zabezpečení systému touto chybou jakkoliv ohroženi.

Článek

„Chyba se vyskytuje v operačních systémech Windows 2000, Windows XP a Windows Server 2003. Zranitelnost umožňuje ovládnutí počítače, a to v případě, že uživatel otevře speciálně vytvořený soubor typu QuickTime,“ řekl Novinkám Lukáš Křovák, produktový manažer divize Windows Client společnosti Microsoft.

Zneužití bezpečnostní chyby je podle Microsoftu zatím zcela minimální. „Nejjednodušším způsobem je obezřetnost na straně uživatele, který neotvírá soubory zaslané z neověřených zdrojů nebo nekliká na odkazy směřující na servery neznámých poskytovatelů webového obsahu,“ vysvětloval Křovák.

Chybu v systému si uživatel může opravit sám

Na stránkách podpory Microsoftu je v současné době k dispozici způsob nastavení operačního systému, který zabraňuje jeho napadení. Uživatel na této stránce jednoduše klikne na tlačítko Fix this problem. Tak se v systému automaticky zablokuje knihovna quartz.dll, kterou mohl útočník využít k napadení počítače.

„Na odstranění této chyby společně s našimi partnery pracujeme a oprava bude následně distribuována prostřednictvím služby Windows Update a Automatic Update. Uživatelé systémů Windows Vista, Windows 7 a Windows Server 2008 nejsou díky lepšímu zabezpečení systému touto chybou jakkoliv ohroženi,” dodal Lukáš Křovák.

Zablokovat chybnou knihovnu ve Windows, kterou může útočník zneužít k ovládnutí počítače, můžete přímo na stránkách Microsoftu (ZDE).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám