Hlavní obsah

Největší bankrot v průmyslu otřásá USA, zkrachovala automobilka GM

Novinky, Tomáš Holý
Aktualizováno

Největší automobilka Spojených států a kdysi i největší výrobce vozů světa General Motors (GM) vyhlásil v pondělí bankrot. Jedná se o největší pád společnosti v historii USA. Firma musela kvůli finančním problémům požádat o bankrotovou ochranu před věřiteli.

Článek

Firma, která prostřednictvím Opelu či Saabu působí i v Evropě, se dostala do problémů loni na podzim. Po vypuknutí finanční krize se potýkala s nedostatkem kapitálu. Několikrát musela přerušit výrobu a propouštět. Za celý loňský rok pak prodělala 30 miliard dolarů.

Vláda USA jí dokonce v uplynulých měsících dala finanční pomoc ve výši 20 miliard dolarů.

Pád podniku zejména v posledních týdnech podporovala i americká vláda. Ta dala firmě čas do konce května, aby představila životaschopný plán. Tento záměr se však nezdařil. Nyní by měl do podniku vstoupit stát. Ten by měl získat 60procentní podíl. Do firmy za to vloží dalších 30 miliard dolarů.

Jak poznamenala BBC, bankrotová ochrana dává společnosti čas na restrukturalizaci. Ta by měla být v případě GM radikální. O práci by mělo přijít v USA přes dvacet tisíc lidí. 

S finančními problémy se potýkají i evropské pobočky amerického koncernu, tedy Opel, Vauxhall a Saab. Například dlouho se zdál být nejasný osud německého Opelu. O víkendu se pak německá vláda dohodla s GM, že Opel převezme kanadsko-rakouská firma Magna. [celá zpráva]

GM oslavil 100 let

Společnost General Motors založil 16. září 1908 William Durant. Ještě než Durant začal vyrábět motorové vozy, konstruoval "auta“ tažená koňmi. Právě v roce 1908 GM koupila Buick Motor Company, během následujících let se však koncern rozšířil o výrobu vozů Oldsmobile či Cadillac.

Ještě před několika lety držela GM prvenství v množství prodaných vozů. Jenže právě krize v loňském roce s pořadím největších automobilek značně zamávala. GM, která prodala 8,36 miliónu vozů, předstihla japonská Toyota.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám