Hlavní obsah

Fiat může koupit Chrysler, rozhodl soud

ČTK, aš, New York Times, Bloomberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Prodej většiny aktiv zkrachovalé americké automobilky Chrysler italskému Fiatu schválil v noci na pondělí americký konkurzní soud. Prodej je pro Chrysler jedinou možností k odvrácení likvidace. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Článek

V první fázi získá 55 procent akcií trust odborové organizace zaměstnanců v automobilovém průmyslu United Auto Workers, americká vláda si podrží osm procent a kanadská dvě procent. Obě vlády během měsíce, kdy byla automobilka v režimu bankrotu, půjčily Chrysleru dohromady 4,9 miliardy dolarů.

Fiat může získat 51 procent

Fiat by měl zatím získat v nové společnosti pětinu s tím, že může svůj podíl zvýšit až na 35 procent, jestliže splní některé požadavky. Mezi ně patří například zahájení výroby nových motorů v USA a zahájení výroby aut, která na galon benzínu ujedou 40 mil.

Pokud nový Chrysler splatí půjčky od amerického ministerstva financí, může v něm Fiat získat majoritu 51 procent.

Čeká se, že v čele Chrysleru stane šéf Fiatu Sergio Marchionnne, i když zatím jej povede bývalý šéf Duracellu a Borden Chemical C. Robert Kidder. V devítičlenné radě firmy bude mít Fiat tři členy.

Dealeři přijdou o práci

Nespokojeni jsou především firemní prodejci, kteří přijdou o práci, protože jim budou zrušeny exkluzivní dealerské smlouvy.

Proti jsou také tři státní penzijní fondy v Indianě, které hrozily odvoláním k vyšší instanci. Chrysler žádal o zkrácení desetidenní odvolací lhůty. Zástupci fondů žádaly výhodnější podmínky prodeje Chrysleru Fiatu.

Prodej aktiv Chrysleru italské společnosti Fiat SpA by mohl začít už v pondělí, byť je pravděpodobnější středa. Tím začne reorganizace společnosti, která je v režimu bankrotu od 30. dubna.

Rychlý prodej je vítězstvím americké vlády, která upřednostňovala pád automobilky a její následný prodej v režimu bankrotu, upozorňuje Wall Street Journal s tím, že podobný postup může volit i u krachujícího General Motors.

Reklama

Výběr článků

Načítám