Hlavní obsah

Berlusconi kritizoval českého premiéra, že nemá autoritu

– Řím • Aktualizováno

Italský premiér Silvio Berlusconi ve čtvrtek podle agentury AFP vyjádřil politování nad tím, že v čele Evropské unie nestojí osobnost, která by měla autoritu. Kritizoval tak nového českého premiéra Jana Fischera, jehož země unii nyní předsedá, napsala AFP.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

"Evropská unie dnes nemůže hrát roli protagonisty, která jí náleží, není tu osobnost, která by měla autoritu," prohlásil šéf italské vlády na výročním zasedání sdružení italských podnikatelů Confesercenti v Římě.

Kritizoval, že země má po pádu vlády jen "technika" ve vedení, který má zemi spravovat, ale žádná zásadní rozhodnutí nemá nepřijímat. "Dnes je premiérem České republiky expert na statistiku a je paradoxní, že právě on (unii) předsedá," dodal Berlusconi.

Fischer působil jako šéf Českého statistického úřadu a do funkce se po říjnových volbách do Sněmovny vrátí.Vznikl kolem něj kabinet ministrů, které navrhly politické strany poté, co Sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Jan Fischer

"Komu může (americký prezident Barack) Obama zatelefonovat, aby zjistil, co se děje?" tázal se italský premiér.

Na  Berlusconiho kritiku reagoval český eurokomisař Vladimír Špidla. Obhajoval, že Fischer je stejným premiérem v Česku tak jako Berlusconi v Itálii a vést EU zvládne. Špidlu citovala italská agentura Ansa.

Reklama

Výběr článků

Načítám