Hlavní obsah

Seznam.cz připravil odstrašující video, co vše se může stát na internetu

– Praha
Novinky, Miloslav Fišer

Jaké nebezpečí a nástrahy číhají na děti i dospělé na internetu? To vše je k vidění v novém filmu pro kampaň Seznam se bezpečně. Unikátní projekt portálu Seznam.cz a jeho partnerů je založen na skutečných událostech, o kterých oběti ve snímku otevřeně hovoří.

Článek

Film je určen dětem ve věku 12 až 16 let, jejich rodičům a pedagogům a díky získání akreditace od Ministerstva školství ho bude Seznam distribuovat během května do všech Základních škol v České republice.

„Film bude dětem promítán nejspíše v červnu, těsně před koncem školního roku, kdy už je výuka volnější a děti se připravují na prázdniny,“ řekla Novinkám mluvčí Seznamu Rita Gabrielová.

"Třicetiminutovým filmem, který ve třech příbězích ukáže odvrácenou tvář internetu, bude provázet Mirek Vaňura, autor pořadu 112 - V ohrožení života na Nově," dodala.

Film by měl varovat i rodiče

Cílem filmu je upozornit na nebezpečí skrytá za nejrůznějšími identitami na internetu a naučit diváky řešit situace, do kterých se mohou děti dostat.

V jednotlivých příbězích jsou ukázána rizika anonymního seznamování: příběh Andrey, která byla na schůzce naslepo znásilněna; nebo příběh malé Moniky, která si dopisovala s pedofilem. Co vše se může stát, pokud děti poskytnou své nahé fotografie, jaké to je být vydírán, a že jsou i případy, které bohužel končí tragicky.

Na filmu spolupracovali se Seznamem také další partneří - Nadace Naše dítě, Linka bezpečí a Policejní prezidium, které při natáčení pomáhalo a dodalo mnoho podkladů i záběrů ze skutečných případů.

Celý film je možné shlédnout na stránkách seznamsebezpecne.cz, kde mohou lidé také nahlásit závadný obsah na internetu, nebo požádat odborníky o pomoc.

Desatero bezpečného internetu podle Seznamu
1.Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem.
2.Neposílej nikomu, koho neznáš svou fotografii a už vůbec ne intimní.
3.Udržuj hesla k e-mailu i jinam v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi.
4.Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy.
5.Nedomlouvej si schůzku na internetu, aniž by jsi o tom řekl někomu jinému.
6.Pokud narazíš na obrázek, video nebo e-mail, který tě šokuje, opusť webovou stránku.
7.Svěř se dospělému, pokud tě stránky uvedou do rozpaků nebo vyděsí.
8.Nedej šanci virům. Neotvírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy.
9.Nevěř každé informaci, kterou na Internetu získáš.
10.Když se s někým nechceš bavit, nebav se.

Bezpečnost dětí na internetu zajistí Pražská deklarace

Zajistit bezpečnější internet pro děti si dali za úkol zástupci evropských zemí a nejrůznějších nestátních organizací. V čele s ministrem vnitra Ivanem Langerem proto v letos v dubnu představili takzvanou Pražskou deklaraci.

„Mezinárodní ochrana dětí je jednou z klíčových priorit ministerstva vnitra během předsednictví. Věnujeme jí maximální pozornost. Důkazem, že to myslíme skutečně vážně, je i Pražská deklarace, kterou jsme vytvořili a dnes přijali. Ta přináší spolupráci institucí v rámci celé Evropy. Měla by vést k vytvoření podmínek pro bezpečnější internet pro děti,“ uvedl ministr vnitra Ivan Langer.

„Naším společným cílem je vytvořit bezpečný prostor na internetu a minimalizovat možnost zneužití tohoto komunikačního prostředku k páchání trestné činnosti,“ uvedl policejní prezident Oldřich Martinů.

S tím souhlasil také Pierre Reuland z INTERPOLU, který představil databázi ICAD (INTERPOL Child Abuse Image Database). Ta podle něj od roku 2001 pomohla zachránit před dalším sexuálním vykořisťováním již přes 750 dětí z 35 zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám