Hlavní obsah

K atentátu v Láhauru se přihlásil Tálibán, hrozí dalšími útoky

Islámábád

Pákistánské radikální hnutí Tálibán se ve čtvrtek přihlásilo ke středečnímu útoku na policejní stanici v Láhauru, při němž zahynulo nejméně 24 lidí a dalších 300 bylo zraněno. Podle Tálibánu šlo o odvetu za ofenzivu vládních vojáků proti ozbrojencům na severozápadě země. Mluvčí hnutí zároveň pohrozil dalšími útoky.

Foto: Adrees Latif , Reuters

Zničená budova policejní stanice v Láhauru

Článek

"Obyvatelé by měli opustit města Islámábád, Rávalpindí, Láhaur a Multan" varoval v rozhovoru pro BBC zástupce šéfa páksitánského Tálibánu Hakimulláh Mahsúd.

Agentuře AFP potvrdil, že jde o odvetu za armádní operaci, jejímž cílem je vytlačit Tálibán z údolí Svát: "Byla to odpověď na vojenské akce ve Svátu, při nichž umírají nevinní lidé," řekl. Boje v oblasti způsobily humanitární krizi, když vyhnaly z domovů 2,3 milionu lidí.

Pákistánští oficiální činitelé už v uplynulých týdnech varovali, že by se místní islámští ozbrojenci mohli pokusit o teroristické útoky v odvetě za ofenzivu, kterou vládní vojáci vedou od minulého měsíce v údolí Svát a okolních oblastech na severozápadě země.

Vojenská operace byla reakcí na snahu Tálibánu ovládnou celý okres Buner, jehož hranice je jen 100 kilometrů od hlavního města Islámábádu. V bojích už bylo podle pákistánské armády zabito více než tisíc ozbrojenců, které se podařilo vypudit z rozsáhlých oblastí údolí. Armáda pronikla i do správního střediska Svátu Mingory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám