Hlavní obsah

Lékař ve zkratu postřelil mladíka a hrozí mu 15 let vězení

Právo, Patrik Biskup

Jako lékař se celá léta těšil úctě a vážnosti. Stačil jeden nepochopitelný zkrat a stal se z něj vyvrhel s cejchem vraha. Řeč je o šestapadesátiletém lékaři z Karlovarska, kterého v neděli na jeho chalupě v Horomyslicích na Plzeňsku zatkli příslušníci speciální zásahové policejní jednotky. Krátce před tím postřelil jednoho z pětičlenné osádky vozidla, které na pár minut zastavilo před vrátky jeho rekreačního domku.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Článek

Šestadvacetiletého muže z nedaleké obce se podařilo zdravotníkům v nemocnici zachránit. Střelec, který po něm vypálil z legálně držené osmatřicítky, skončil v policejní cele.

„Je obviněn z trestného činu pokusu vraždy,“ potvrdila bez bližších podrobností Václava Brýdová z plzeňského krajského státního zastupitelství. Co bylo motivem střelby, není vůbec jasné. Zadržený muž o tom odmítá hovořit. Teď mu hrozí, že bílý plášť vymění za vězeňský mundúr až na patnáct let.

Sestra: Přiložil bráchovi pistoli na krk

„Brácha se vracel s partou z koupaliště. Zastavili se u té chalupy a čekali, až je vyzvedne druhý můj bratr, který jel pro ně autem. Když do něho nastoupili, všimli si, že k nim ze zahrady přichází chlap. Bez jediného slova přišel k autu a naklonil se k otevřenému okénku u spolujezdce. Současně vytáhl z kapsy pistoli, přiložil ji bráchovi na krk a vystřelil. Potom zase klidně odešel zpátky,“ popisovala dramatické okamžiky sestra postřeleného muže Lucie Dlouhá.

Podle ní si osádka vozidla nejdříve myslela, že výstřel padl z jateční pistole. Všem z té ohlušující rány začalo pískat v uších a nikdo si v té chvíli na žádný jiný problém nestěžoval. Nikoho vůbec nenapadlo, že by mohl použít ostrou zbraň. Až když si všimli, že Járovi teče krev z krku, poznali, že je zle.

"Řidič popojel o kus dál a zavolal sanitku a policii,“ pokračovala třiadvacetiletá žena. Že má bratra ještě živého, je podle ní zázrak. „Museli při něm stát všichni svatí. Kulka prolétla krkem a ven se dostala nad lopatkou, aniž v těle zasáhla některý z důležitých orgánů. Když nám ve špitále oznámili, že brácha přežije a bez trvalých následků, celá rodina si pořádně oddychla.“

Motiv střelby zůstává záhadou

Podle informovaného zdroje se lékař po střelbě vrátil do chalupy k manželce a oznámil jí, že provedl hroznou věc. Když do objektu vniklo komando v neprůstřelných vestách, žena podle svědků křičela, aby jí policisté muže nezabíjeli.

Co ho vyprovokovalo ke střelbě, zůstává záhadou. Mladí lidé v autě byli pro něho úplně cizí. „Jestli se tam zdrželi tři minuty. Nedělali žádné výtržnosti, nic, co by mohlo majitele chalupy rozčílit. Nikdo z nás to nechápe,“ dodala Lucie Dlouhá. Policisté u zadrženého lékaře ještě zajistili další legálně drženou pistoli.

Oslovení kolegové z lékařova pracoviště jsou v šoku. „Byl úplně v pohodě, v naprostém klidu,“ shodli se. Podle nich si v těchto dnech vybíral řádnou dovolenou. 

Reklama

Výběr článků

Načítám