Hlavní obsah

KLDR údajně odpálila další tři rakety

Novinky, Tomáš Reiner
Pchjongjang

Jen pár hodin po pondělní jaderné zkoušce provedla Severní Korea další zbraňové testy. Oznámila to jihokorejská agentura Jonhap s tím, že Severokorejci odpálili tři rakety krátkého doletu. Mělo se tak stát měsíc po údajné zkoušce střely s dlouhým doletem, kterou KLDR prezentovala jako vynesení komunikační družice na oběžnou dráhu.

Foto: KCNA, Reuters

Odpálení rakety Taepodong-2 z 8. dubna

Článek

Podzemní jadernou zkoušku potvrdilo i Rusko, USA zatím vyhodnocují data a ke komentářům jsou zdrženlivé. Prezident Barack Obama označil test za hrozbu světovému míru a stabilitě.

Podle Jonhapu byla trojice raket s doletem do zhruba 130 kilometrů odpálena jen pár hodin po jaderné zkoušce. Agentura původně informovala jen o jedné střele. Pchjongjang se ke zprávě nevyjádřil.

KLDR naposledy podle Západu otestovala raketu počátkem dubna. Severní Korea tvrdila, že šlo o komunikační družici Kwangmjongsong-2, kterou na oběžnou dráhu vynesla třístupňová nosná raketa Unha-2. První část rakety spadla do Japonského moře asi 280 kilometrů západně od severojaponského pobřeží, druhá se zřítila do Tichého oceánu.

Stejně jako nynější testy se dubnový odpal uskutečnil v provincii Hamgjong.

Spojené státy, Japonsko, Jižní Korea a další země tvrdí, že KLDR ve skutečnosti vypustila raketu Tepodong, která má odhadovaný dolet zhruba 6700 kilometrů. KLDR ji vyzkoušela jen jednou - v roce 2006, ale střela letěla jen 40 vteřin a poté vybuchla.

Reklama

Výběr článků

Načítám