Hlavní obsah

V USA letos zbankrotovala zatím největší banka

Novinky, toh

Finanční trh ve Spojených státech se opět otřásá. V zemi zkrachovala letos zatím největší banka, jedná se o floridskou BankUnited FSB. V pátek o tom informovala agentura Reuters na svých internetových stránkách.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Článek

Banka měla aktiva za 12,8 miliardy dolarů (přes 244 miliard korun) a na vkladech bylo uloženo 8,6 miliardy dolarů. BankUnited FSB uzavřeli regulátoři bankovního trhu, problémový podnik převzalo konsorcium investorů. To do finančního domu bezprostředně nalije kapitál 900 miliónů dolarů, aby se jej pokusilo zachránit.

Jak upozornila agentura Reuters, krach floridské banky je letošní největší. Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) předpokládá, že vyplacení klientů přijde na 4,9 miliardy dolarů, tedy asi na 93 miliard korun.

FDIC již upozornilo, že je připraveno poradit soukromým investorům, jak se uplatnit v kolabujících bankách. Těch je jen v letošním roce mnohem více než loni. Vláda předpokládá, že soukromé společnosti mají k dispozici až bilión dolarů, který by mohl být vložen právě do padajících bank.

Například loni, kdy propukla finanční krize naplno, zkrachovalo v zemi za celý rok 25 bank. Do konce letošního dubna padlo 29 bank. Nutné je však zdůraznit, že šlo převážně o menší finanční domy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám