Hlavní obsah

Na Slovensku je už pro Čechy dráž než v Chorvatsku

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestování do zahraničí je pro Čechy letos výrazně dražší, může za to zejména slabší kurz koruny. Podle studie Unicredit Bank je nyní pro Čechy draho už i na Slovensku. Ve srovnání dvanácti zemí lze pak výhodně nakoupit pouze ve dvou státech, a to v Maďarsku a v Bulharsku.

Foto: archiv, Právo

Štrbské pleso patří v Tatrách k turistickým magnetům.

Článek

„Finanční krize spojená s turbulencemi na devizových trzích relativní kupní sílu Čechů vesměs oslabila,“ uvedl Patrik Rožumberský z Unicredit Bank.

Podle jeho studie má v současnosti tisíc korun kupní sílu 850 korun. Oproti loňsku je pobyt u našich východních sousedů dražší než například v Turecku či Chorvatsku. Výjimkou je pouze již zmiňované Maďarsko, kde má tisícovka kupní sílu 1090 korun, v Bulharsku pak Češi dostanou o třetinu více než v tuzemsku.

Jak velkou hodnotu má 1000 Kč v jednotlivých zemí:
Bulharsko1313
Maďarsko1090
Turecko960
Chorvatsko885
Slovensko850
PRŮMĚR793
Spojené království750
Řecko720
Španělsko700
Německo630
Rakousko630
Itálie610
Francie610
Zdroj: UniCredit Bank

Naopak mezi stále nejdražší země patří podle srovnání Itálie a Francie, kde lze nakoupit věci v hodnotě 610 korun.

„Po několika letech nepřetržitého zvyšování kupní síly koruny se tak musí průměrný český turista smířit s tím, že si letos při nákupech na zahraničních dovolených meziročně pohorší. Za opětovným vzdálením se Česka cenové úrovni v zahraničí stojí především citelné oslabení domácí měny vůči euru,“ vysvětlil Rožumebrský.

Analytik zároveň upozornil, že rozdílnost cenových hladin se může lišit v turistických centrech, kde bývají ceny nadsazené. Uváděné hodnoty totiž odpovídají cenovým průměrům jednotlivých zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám