Hlavní obsah

Astronauti opět silou bušili do Hubbleova teleskopu

Houston

Oprava Hubbleova teleskopu není žádná hodinářská práce a místy spíše nastupuje pojetí sovětských automechaniků, bušících do bloku motoru kladivem. Prokázala to čtvrtá vycházka do kosmu, při níž byl na vesmírném teleskopu opravován spektrograf. Jeden ze stovky šroubu nešel uvolnit a museli jej doslova urvat.

Foto: NASA, Reuters

Astronauté Michael Good (na robotické paži nákladního prostoru raketoplánu) a Mike Massimino opravují Hubbleův vesmírní teleskop.

Článek

Astronauti nejdříve museli z krytu spektrografu odstranit 111 malých šroubků, aby se vůbec dostali k místu opravy. Jeden z nich ale ne a ne povolit. Po několika neúspěšných pokusech uvolnit šroub speciálním nástrojem astronauti museli sáhnout k osvědčené hrubé síle a šroub strhnout. Museli ovšem dávat velký pozor, aby šroub nebo i jiné díly neunikly do volného kosmu, kde by se z nich mohly stát nebezpečné projektily pro vesmírné lodě. Nalepovali je proto na lepící pásku.

Spektrograf pracoval od roku 1997, ale kvůli přerušení proudu nebyl od roku 2004 aktivní.

Kvůli zdržení při první části prací hrozilo, že se nepodaří všechny úkoly stihnout, ale nakonec astronauti Michael Massimino a Michael Good namontovali i nové izolační panely. Vesmírná vycházka však trvala osm hodin.

Byla to šestá nejdelší kosmická vycházka v historii, ještě o několik minut delší než ta páteční. Práce na teleskopu astronauti zakončí v pondělí pátou plánovanou vycházkou. V úterý Atlantis vrátí opravený a modernizovaný přístroj na oběžnou dráhu a vyrazí zpět k Zemi.

Foto: NASA, Reuters

Astronauté Michael Good (na robotické paži nákladního prostoru raketoplánu) a Mike Massimino opravují Hubbleův vesmírní teleskop.

Ačkoli mají astronauti před sebou ještě několik úkolů, považuje NASA dalekohled už v této fázi za opravený. "Užíváme si tento moment a vychutnáváme si ho," řekl k úspěchu opravárenských prací Preston Burch z Houstonu.

Houston už ve čtvrtek při první vycházce doporučoval astronautům při výměně širokoúhlé kamery použít hrubou sílu. Jeden ze šroubů, kterým byla kamera k teleskopu připevněna, se zasekl a nešel uvolnit za použití nářadí. Na radu řízení mise na něj nakonec použili maximální sílu, i když riskovali, že šroub zlomí a kameru nebude možné odstranit. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám