Hlavní obsah

Kulový blesk u lidovců: Kalouskovi lidé opouštějí funkce

Právo, Oldřich Danda

Kulový blesk, neboli velké stěhování lidí, se zřejmě chystá mezi KDU-ČSL a případnou novou stranou, kterou zvažuje založit exministr financí Miroslav Kalousek.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

V poslední době již několik Kalouskovi blízkých lidí opustilo své stranické funkce. Naposledy v pátek na krajské konferenci moravskoslezské KDU-ČSL „přepustil“ funkci předsedy krajské organizace Pavol Lukša novému šéfovi Petru Adamcovi.

Dobrovolný odchod Lukša vysvětluje „nutností si odpočinout“ a také neúspěchem v krajských volbách. Na dotaz, zda to nesouvisí s Kalouskovým úmyslem založit stranu a zda ho exministr financí kvůli tomu neoslovil, odpověděl: „Já jsem s Kalouskem stále ve spojení.“

Strana je prý nemocná

Strana lidová je podle něj „nemocná“ a na sjezdu, který by se měl konat na konci května ve Vsetíně, se teprve uvidí, zda se uzdraví.

Kalousek má podle Lukši šanci s novým subjektem uspět. „Já si myslím, že ten projekt by měl šanci oslovit lidi, ale zatím je zbytečné spekulovat, zda zůstanu v KDU-ČSL nebo odejdu do nové strany,“ řekl Právu Lukša.

Před čtrnácti dny skončil ve funkci předsedy jihočeské organizace Vladimír Pavelka. Ten vždy patřil mezi Kalouskovy opory. Kalousek jako občan Bechyně v jižních Čechách kandidoval.

O místo lídra na kandidátce v Pardubickém kraji se nechal připravit zase předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa. Právu řekl, že odmítl kandidovat v primárních volbách, protože neví, jak dopadne sjezd. Kdyby znovu vyhrál Jiří Čunek nebo jemu blízcí, rozvažoval by podle svých slov, zda od lidovců neodejít.

Kalousek naposled v rozhovoru v sobotním Právu uvedl, že o nové straně s přáteli přemýšlí. Rozhodnout se chce na začátku června. V této souvislosti se mluví o podpoře jeho strany ve volbách do Sněmovny bývalým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Stodůlka, Juránek a Hošek zůstávají

O víkendu se konalo několik krajských lidoveckých konferencí. Šéfem zlínské KDU-ČSL zůstane Jiří Stodůlka.

Také Stanislav Juránek nadále povede jihomoravské lidovce. Juránek v sobotu proti očekáváním neoznámil svůj úmysl poprvé kandidovat na lídra jihomoravských lidovců ve volbách do Sněmovny. ČTK ale řekl, že o tom velmi vážně uvažuje. Rozhodne se ale až po sjezdu.

Rovněž na nejvyšším postu pražské KDU-ČSL se nic nemění. V čele zůstává náměstek ministra práce Marián Hošek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám