Hlavní obsah

Uživatelé Facebooku v ohrožení, hackeři jim začali krást hesla

Novinky, Miloslav Fišer

Ve čtvrtek se počítačoví hackeři zaměřili na jednu z největších komunitních sítí Facebook. Pokusili se více než 200 miliónům uživatelů ukrást hesla z jejich účtů za pomoci falešných internetových stránek. Uživatelé navíc ani nyní nejsou podle administrátorů serveru v bezpečí. Upozornil na to zahraniční zpravodajský server Silicon.com.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Hackeři lákají přihlašovací údaje uživatelů Facebooku pomocí podvodných internetových stránek.

Článek

Hackeři se snažili vylákat hesla k účtům pomocí odkazu na falešné internetové stránky, které vypadaly jako uvítací stránky této služby. Ve chvíli kdy se uživatel snažil ke svému účtu připojit, v podstatě počítačovým hackerům přímo prozradil svoje heslo.

Počítačoví piráti potom zkopírovali kontaktní informace o jeho přátelích a podobným způsobem jim rozeslali emaily, kde je žádali, aby se připojili k Facebooku a přečetli si nové zprávy od přátel.

Takzvané phishingové útoky přitom měly jen jediný důvod. Útočníci se snažili získat citlivé osobní údaje, které lidé na svých osobních profilech uchovávají. Ty jsou pro počítačové piráty podle analytika Grega Daye doslova zlatý důl. Mohou s nimi totiž obchodovat, nebo dokonce vytvořit fiktivní identity, s jejichž pomocí budou páchat další trestnou činnost.

„Uživatelé mohli falešnou stránku poznat hned, jak se jim načetla v internetovém prohlížeči. Přímo v řádku pro zadávání internetové adresy totiž byly na konci odkazu zapsány domény www.151.im, www.121.im a www.123.im,“ uvedl jeden z administrátorů serveru.

Podle něj navíc se navíc při přihlašování ke službě Facebook objeví v dolní liště internetového připojení malý zámeček, který indikuje zabezpečené připojení. Ten ale u podvrhnutých stránek chyběl.

Uživatelé stále nejsou v bezpečí

Bezpečnostní experti vyzývají všechny uživatele k obezřetnosti. I když se totiž administrátoři Facebooku snaží podvodné weby co nejrychleji blokovat a všemožně upozorňovat uživatele na hrozící nebezpečí, počítačoví piráti jsou vždy o krok napřed.

Bezpečnostní experti vyzývají všechny uživatele k obezřetnosti. I když se totiž administrátoři Facebooku snaží podvodné weby co nejrychleji blokovat a všemožně upozorňovat uživatele na hrozící nebezpečí, počítačoví piráti jsou vždy o krok napřed.

„Podvodných stránek jsou tisíce a není v našich silách je zablokovat všechny. Na své bezpečí musí dbát především uživatelé, kteří musí dobře sledovat, kam zadávají svoje přihlašovací údaje.

Průměrný hacker prolomí heslo za pár minut

Důvěrné dokumenty si zkušenější uživatelé v počítači zamykají pod hesla. Stejně tak dobře nám nejrůznější kódy chrání peníze na bankovních účtech, zprávy v emailu, ale také přístup k osobním údajům na internetu. Průměrnému hackerovi však na prolomení čtyřmístného hesla stačí jen několik málo minut.

Speciální programy hackerského podsvětí dokážou čtyřmístné heslo, složené z číslic od nuly do devítky, prolomit za dvě minuty. Výkon dvoujádrových a čtyřjádrových procesorů totiž dovolí za jednu vteřinu prověřit na běžné počítačové sestavě až 100 možných kombinací. Více se dozvíte ZDE.

Podobné problémy hackery měla na začátku minulého roku také Česká spořitelna. Útočníci se snažili vylákat z jejich klientů přihlašovací údaje, pomocí kterých by se dostali k jejich účtům. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám