Hlavní obsah

Největší hrozbou pro počítače s Windows je stále virus Conficker

Novinky, Miloslav Fišer

Nejrozšířenějším virem v dubnu byl opět zákeřný počítačový virus Conficker, který napadá počítače s operačním systémem Windows. Ten dokázal za minulý měsíc nakazit téměř desetinu počítačů, u kterých byla zaznamenána infiltrace. Dokládá to bezpečnostní statistika antivirové společnosti Eset.

Foto: Novinky

Zákeřný virus Conficker napadá počítače s operačním systémem Windows od Microsoftu.

Článek

Červ Conficker instaluje do počítače další virus, který se jmenuje Waledac. Červ je naprogramován tak, že poté, co se usadí v počítači, se stane PC ovladatelné na dálku a lze jej využít jako součást sítě na rozesílání spamu spolu s falešným programem na ochranu proti virům. [celá zpráva]

Jak se proti Confickeru bránit

Pokud váš počítač nebyl chráněný a nejste si jistí stavem jeho bezpečnosti, můžete jej bezplatně oskenovat nástrojem Eset Online Scanner. Pokud vám scanner ohlásí, že váš počítač je infikovaný červem Conficker, můžete stáhnout a využít nástroj Eset Conficker Removal Tool na odstranění tohoto červa.

Bezpečnostní experti také důrazně doporučují nainstalovat do počítače všechny dostupné bezpečnostní aktualizace, které jsou dostupné přes systém automatických aktualizací nebo přes stránku Windows Update.

Na druhém místě za Confickerem se v dubnu umístil INF/Autorun. Tak je označována směs hrozeb, nejčastěji trojských koní, šířících se přes vyměnitelná média. Vysoký podíl mezi počítačovými infiltracemi měl v dubnu také Win32/PSW.OnLineGames snažící se odcizit hlavně přístupové údaje k účtům hráčů populárních online počítačových her.

První pětku infiltrací uzavírá Win32/Agent a rodina trojských koní Win32/TrojanDownloader, která často slouží útočníkům k rozesílání spamu. Do této rodiny patří široká paleta infiltrací s převahou Win32/TrojanDownloader.Wigon a Win32/TrojanDownloader.Swizzor. Všeobecně jsou tyto hrozby spojené se stahováním a instalováním infikovaných komponent na počítač uživatele.

Virus podobný Confickeru existoval již před deseti lety

Melissa byl první virus, který se z infikovaného počítače dokázal sám rozesílat pomocí e-mailu. Před deseti lety jej objevili výzkumníci laboratoří Avert Labs antivirové společnosti McAfee. Tento druh malwaru je nyní již na ústupu, útočníci ale přišli mezitím s jinými triky a stále dokážou způsobovat mnoho problémů.

„Před deseti lety si autoři malwaru chtěli především získat jméno. Současnost poskytuje úplně jiný obrázek. Kybernetičtí podvodníci jsou vedeni vidinou finančního zisku – snaží se krást osobní informace a získat útokem peníze,“ uvádí Dmitry Gryaznov, jeden z výzkumníků laboratoří McAfee Avert Labs, kteří objevili virus Melissa.

Kromě útoků vedených kvůli získání citlivých dat se tvůrci virů stále častěji zaměřují na šíření škodlivých kódů, díky kterým po napadení počítače vytvoří na dálku ovládanou velkou síť infikovaných počítačů, podobně jako je tomu u Confickeru. Tyto sítě jsou následně využívány k rozesílání nevyžádané pošty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám