Hlavní obsah

Americké vojáky postřílel seržant, kterého vezli na psychiatrickou kliniku

– Bagdád • Aktualizováno
Novinky, CNN, ČTK, Alex Švamberk

V úterý se objevily první podrobnosti o pondělní tragédii na základně v Iráku, kde americký voják zabil pět svých kolegů. Ukázalo se, že je pozabíjel seržant John Russell, kterého vezli na kliniku pro lidi trpící psychickými potížemi. Personál jej však odmítl přijmout. Seržant se poté zmocnil zbraně, vrátil se na kliniku a začal střílet. Armáda ho obvinila z pětinásobné vraždy a z útoku.

Článek

„Podle předběžných zpráv byl voják eskortován na kliniku z důvodů, které nebyly vysvětleny," uvedl představitel armády pro list Army Times k tragédii, která se stala v pondělí na americké základně Camp Liberty u bagdádského mezinárodního letiště. Seržant je označován za vojáka, protože v té době ještě nezveřejnil představitel ministerstva obrany jeho identitu. 

„Uvnitř se dostal do hádky s personálem a byl požádán, aby odešel. Voják a jeho doprovod šli zpátky do svého vozu a začali odjíždět. Během jízdy se voják zmocnil jedné ze zbraní doprovodu a nařídil mu vystoupit z vozidla,“ vysvětlil další dění armádní činitel a pokračoval: „Jel zpátky na kliniku, šel dovnitř a začal střílet.“

Zabil dva důstojníky - lékaře, přičemž jeden byl příslušníkem námořní pěchoty a druhý pozemního vojska. Další tři mrtví byli poddůstojníci, kteří přišli na kliniku jako pacienti.  

Poté, co zabil pět lidí, se seržanta podařilo zneškodnit. Skončil ve vazbě. Zprávy, podle nichž se seržant zabil, nebo byl zabit, se nepotvrdily.[celá zpráva]

Armáda seržnata obvinila z pětinásobné vraždy a z útoku.

Američtí vojáci, kteří v Iráku zabili své spolubojovníky

  • Březen 2003  - seržant Hasan Akbar na zákldně Camp Pennsylvania v Kuvatu zabil dva důstojníky ze 101. vzdušné výsadkové divize a zranil 14 dalších. V roce 2005 byl dosouzen k smrti.
  • Červen 2005 - Poručík Willie Brown zastřelil v seržanta. Přiznal k zabití z nedbalosti a byl odsouzen na 30 měsíců.
  • Červen 2005 - Nálož zabila dva americké vojáky za základně z v Tikrítu. Obviněn z jejich vraždy byl seržnat Alberto Martinez, soud ho však očistil
  • Říjen 2007 - Příslušník amerického námořnictva Clarence Jackson zabil na základně v Bahrajnu dvě příslušnice námořnictva. Sám se zastřelil.
  • Září 2008 - 39letý seržant Joseph Bozicevich ze základně Tunnis v Iráku zabil další dva seržanty, s nimiž patroloval

Jednalo se o nejhorší tragédii tohoto druhu od počátku války v Iráku. Od zahájení invaze v březnu 2003 bylo zaznamenáno šest případů, kdy voják postřílel své spolubojovníky, nikdy ale nebyly následky tak fatální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám