Hlavní obsah

Británie chce mořské dno u Falkland, Argentina také

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká Británie vznesla v pondělí v OSN nárok na rozsáhlý úsek mořského dna kolem Falklandských ostrovů v jižním Atlantiku. Britský krok podle agentury Reuters věští bitvu s Argentinou o kontrolu nad oblastí, která může být bohatá na ropu a plyn.

Foto: Profimedia.cz

Falklandské ostrovy

Článek

Mezi Británií a Argentinou trvá spor o svrchovanost nad ostrovy, které Argentina nazývá Malvínské. Argentina vznesla na stejnou oblast nárok minulý měsíc.[celá zpráva]

Británie nárok předložila komisi OSN pro vymezení kontinentálních mělčin, citovala agentura britské činitele. Nárokovaná oblast zabírá 1,2 milionu kilometrů čtverečních kolem Falklandských (Malvínských) ostrovů, Jižní Georgie a Jižních Sandwichových ostrovů.

 Británie a Argentina svedly o ostrovy krátkou válku v roce 1982, kdy se tehdejší argentinská vládnoucí vojenská junta pokusila sporné území vojensky obsadit. Válka skončila britským vítězstvím.

Ostrovy jsou vzdáleny asi 480 km od argentinského pobřeží. V roce 1690 je Angličané pojmenovali podle lorda Falklanda. Jméno Malvíny (Iles Malouines) jim dal v roce 1764 francouzský mořeplavec Louis Antoine de Bougainville podle námořníků a rybářů z francouzského přístavu Saint-Malo, kteří ho údajně jako první kolonizovali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám