Hlavní obsah

Stovky civilistů byly zabity na Srí Lance při vládním útoku

Životy 378 civilistů si podle zdravotnického zástupce srílanské vlády vyžádalo masivní dělostřelecké bombardování, které armáda zaměřila na oblast na severu Srí Lanky. Informace o obětech se značně rozcházejí s tvrzením separatistické organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE). Bilanci nelze ověřit z nezávislých zdrojů, neboť do bojové zóny nemají přístup humanitární pracovníci ani novináři.

Foto: Reuters

Humanitární pracovníci přivážejí pomoc do oblastí na Srí Lance postižených boji (archivní foto)

Článek

Podle zdravotnického zástupce srílanské vlády bylo do improvizované nemocnice doneseno 378 těl civilistů po několikahodinovém dělostřeleckém bombardování, které trvalo do dnešního rána. Dodal, že 1122 lidí utrpělo zranění.

Srílanská armáda odmítá, že by za bombardováním stála ona. Tvrdí, že proti rebelům používá jen lehkou vojenskou techniku. Povstalci naopak prohlašují, že vládní síly při nejnovějších bojích usmrtily během 24 hodin přes 1200 civilistů. Informaci přinesl internetový server TamilNet, který je napojen na hnutí LTTE.

Srílanské vládní síly vedou už několik měsíců v oblasti na severu ostrova bojové operace, aby skoncovaly se čtvrtstoletí trvajícím bojem LTTE za samostatný stát pro tamilskou menšinu. V uplynulých měsících se vládním vojákům podařilo vytlačit LTTE z jejich bašt a sevřít je v úzkém pásu při pobřeží. Spolu s nimi je však v oblasti bojů zablokováno několik desítek tisíc tamilských civilistů.

Mezinárodní společenství v čele s OSN vyzývá bezúspěšně srílanskou vládu, aby vyhlásila příměří a umožnila civilistům z bojové zóny odejít. Prezident Mahinda Radžapakse to však odmítá s odůvodněním, že by tím povstalci získali čas k přeskupení sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám