Hlavní obsah

Počítačoví piráti z Akademie věd stanou před soudem v červnu

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Trojice mladíků, která v prostorách Akademie věd provozovala počítačový server na sdílení nelegálních kopií filmů, hudby, softwaru a počítačových her, se odvolala proti ročnímu podmíněnému rozsudku. Případem by se tak podle informací ČTK měl 12. června zabývat soud pro Prahu 8. Podle znaleckých posudků měli obžalovaní napáchat nelegálním šířením škodu přesahující 35 miliónů korun.

Foto: Novinky

Chlapcům hrozí za porušování autorských práv až dva roky vězení.

Článek

"Trojice mladíků dostala v polovině dubna tresty odnětí svobody po dobu jednoho roku s podmíněným odkladem na dva roky,“ řekl Novinkám mluvčí soudu pro Prahu 8 Martin Slováček. Podle něj byly počítačovým pirátům zabaveny také dva počítače s pevnými disky, pomocí kterých na internetu šířili nelegální soubory.

Verdikt soudu ale ještě nebyl pravomocný a obě strany měly možnost se v osmidenní lhůtě proti rozsudku odvolat. Toho obhajoba využila a soud tak musel nařídit hlavní líčení, které se bude konat 12. června.

Trojici mladíků obžaloval státní zástupce pro Prahu 8 na konci března za to, že v budově Akademie věd provozovali počítačový server s nelegálními filmy, hudbou, softwarem a počítačovými hrami. Za porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi, jim hrozí až dva roky vězení.

Mladíci by měli být potrestáni jako odstrašující případ

Policisté objevili servery s nelegálními soubory loni v dubnu. Podle vyjádření federace hudebního průmyslu (IFPI) mladíci z počítačů s více než 20 pevnými disky s nelegálním obsahem. Znalecké posudky hovořily o tom, že škoda přesáhla rekordní sumu 35 miliónů korun.

"Tresty pro mladíky by měly vzhledem k vzniklé škodě sloužit jako odstrašující případ pro ostatní. Většina lidí si totiž vůbec neuvědomuje, že stahováním nebo sdílením nelegálního softwaru porušují zákon a myslí si, že jsou nepostižitelní,“ řekl Novinkám Jan Hlaváč z protipirátské organizace BSA.

Počítačoví piráti způsobují škody za milióny

Každý rok způsobují počítačoví piráti v Čechách škody za milióny korun. Letos v březnu obvinila policie z trestného činu porušování autorských práv šestadvacetiletého muže z Rýmařova na Bruntálsku, který pomocí internetu nabízel nelegální kopie filmů včetně úplných novinek. Škoda, kterou měl způsobit, je vyčíslena na 52 miliónů korun.

Spolu s filmovým pirátem se policie zaměřila také na samotné zákazníky, kteří si nosiče objednávali. Podle mluvčí zjistila policie prozatím několik desítek zákazníků z celé republiky, kteří si měli od obviněného koupit celkem 138 filmů. "Policisté u obviněného zajistili dalších 456 nosičů a také notebook s externím harddiskem,“ dodala mluvčí.

V paměti policistů je také případ devatenáctiletého mladíka, který na internet umístil nelegální kopii amerického animovaného snímku Simpsonovi ve filmu. Muž jednoduše natočil film v kině na digitální kameru. Za to musel uhradit společnosti Bontonfilm částku ve výši 150 tisíc korun, hrozily mu přitom až dva roky vězení.

Kvůli enormně vysoké škodě žádá pro mladíky exemplární potrestání také filmový a hudební průmysl, podobně jako tomu bylo v švédském soudním procesu se spoluzakladateli pirátského serveru The Pirate Bay. Jak se nakonec ale ukázalo, soudce byl nejspíše podjatý, a proto se bude celé líčení opakovat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám